Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Facebook jako pozvánka pro zloděje? Na sociálních sítích sdílíme více, než je nutné

Nesdílejte na sociálních sítích příliš mnoho osobních informací
Nesdílejte na sociálních sítích příliš mnoho osobních informací  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
3. srpna 2015
06:13

O tom, že jsme na dovolené, informujeme na svých profilech na sociálních sítích víc než v minulých letech. Pokud si navíc správně nenastavíme soukromí příspěvků, nemuselo by se nám to vyplatit. Sociální sítě mohou být pozvánkou nejen pro zloděje, ale i stalkery.

Léto znamená pro zloděje žně. Lidé jim často dávají tipy na lup sami, když sdílí informace o tom, že jsou na dovolené, na Facebooku nebo na Twitteru. Přidejte si k tomu občas fakt, že si vyfotíte selfie v bytě, kde máte na pozadí plazmovou televizi, a riziko, že zloději zavítají právě k vám, výrazně povyroste.
Stačí si zadat hashtag #dovolena. Na Facebooku se vám zobrazí všechny nezabezpečené profily, na Twitteru veškeré tweety. Konzultanka sociálních sítí, Eliška Vyhnánková, vidí hlavní problém v tom, že lidé na sociálních sítích nevěnují dostatečnou pozornost zabezpečení svých profilů.
„Sdílíme na internetu příliš,“ řekla Blesk.cz Vyhnánková. „A mnohem více, než jen náš majetek, to ohrožuje naši pověst a to, jak jsme vnímáni okolím,“ dodala.

Co byste neměli sdílet na sociálních sítích?

  • Předně si zabezpečte váš profil na Facebooku. Ačkoliv to vypadá složitě, je možné profil zcela zpřístupnit pouze vašim přátelům. Stačí se prokousat systémem FB nebo požádat někoho povolaného.
  • Některé statusy můžete sdílet s určitou skupinou lidí, stejně jako fotografie. Nastavení máte přímo pod příspěvkem.
  • Nepište na Facebook či na Twitter příliš osobní informace. Platí to i o fotografiích. Žijeme v éře internetu, kde co je psáno, to je dáno a vše může být v budoucnu použito proti vám.
  • Do přátel si přidávejte jen lidi, které skutečně znáte. Pokud si s někým popovídáte u piva, nemusí to být důvod, proč si ho přidávat do přátel.

Jak se bránit letním vykradačkám?

  • Pokud jedete na dovolenou, řádně zabezpečte byt. Zavřete všechna okna, ujistěte se, že jste zamkli. 
  • Vyplatí se investovat do bezpečnostních dveří nebo alarmu. Je to občas větší investice, ale do budoucna vám pomůže ochránit majetek.
  • Byt vám mohou hlídat i příbuzní, nebo můžete pověřit souseda, kterému věříte, aby vám byt kontroloval.
  • Neříkejte každému, na jak dlouho jedete pryč a kam.
  • Staré triky jako obnošené boty před dveřmi, zapnuté rádio nebo vizitka bez titulu jsou jen fámy. Zloději se nezastaví před ničím. Mnohdy jsou schopní vykrást byt i za bílého dne. Nicméně přeplněná schránka stále funguje. Ať vám ji tedy sousedé pravidelně vyprazdňují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi