Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plán cesty za zmizelými Čechy. Zaorálek chystá v Libanonu výměnu informací

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa
Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
31. července 2015
11:50

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si chce v Libanonu s tamními partnery vyměnit informace o pátrání po pěti zmizelých Češích. Jiný účel jeho chystaná cesta nemá, uvedl šéf diplomacie po pátečním jednání krizového štábu.

Termín cesty ministr zatím nezná, dohodnout se na něm chce dnes v poledne telefonicky se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Podle dřívějších neoficiálních informací by do Bejrútu měl letět příští týden.

„Jediný účel té cesty, pokud k ní dojde, bude získat informace,“ uvedl Zaorálek, kterého podle něj bude doprovázet policejní tým, jenž případ vyšetřuje v Česku.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) | ČTK

„Jsme připraveni informace, které máme, poskytnout libanonské straně a zároveň bychom chtěli, abychom spolupracovali a abychom eventuálně dostali informace o tom, co se odehrálo tam, od libanonské strany,“ přiblížil ministr chystaná jednání v Bejrútu.

Odmítl údajné spekulace, že by v Libanonu měl jednat s někým jiným, než jsou tamní politici a vyšetřovatelé. „Tady není s kým se o tom jinak bavit a ani o to neusilujeme,“ zdůraznil. Podle Zaorálka úřady stále nevědí, kde se pohřešovaní Češi nacházejí, ani kdo za jejich zmizením stojí.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Fotografie pětice Čechů nově zveřejnila policie v databázi pohřešovaných lidí. Jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu; do Libanonu ale prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá.

Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro armádní zpravodajskou službu Libanonu. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.

jajas ( 31. července 2015 13:33 )

Když jsou "hoši" tak blbí, že jedou tam, kde to není přímo na přátelskou návštěvu - tak by měli s podobnou situaci počítat. Odjeli tam dobrovolně, tak ať se z toho dostanou sami, blbečci jedni. Být ministrem tak se na ne vyprdnu a je jedno, kdo právě tím ministrem je......

lipno ( 31. července 2015 13:14 )

Jak se do věci vloží Zaorálek, tak to hoši mají spočítané

agfor ( 31. července 2015 12:47 )

Těm šaškům stejně nejde o ty chlapy, ale mají zase důvod, proč si udělat zadarmo výlet na Střední východ.

fouk.si ( 31. července 2015 12:34 )

 No to musejí být veké ryby když jede vyjednávat Zaorálek a s ním dalších padesát přicmrdlíků. Když zmizely ty dvě děvčata nedělo se nic. Co je vlastně s tím kuchařem který byl unesený ?? To taky zdechl pes a nikdo se o něho nezajímá. Tady něco nehraje....

Zobrazit celou diskusi