Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Taxikář auta, z něhož v Libanonu unesli 5 Čechů: Vypnul si telefon a zmizel!

Autor: vk, štš, kol - 
22. července 2015
05:03

Libanonský taxikář Sáib Munír Taán (50) vyzvedl pětici Čechů po příletu do země a pak se po nich slehla zem. Doposud se mělo za to, že kauza zmizelých krajanů odstartovala takto. Libanonská média ale píší, že řidič taxíku, v němž se v sobotu ráno našly pasy Čechů, vůbec v autě nebyl!

Tři hodiny před tím, než stříbrnou kiu našli zaparkovanou u silnice ve městě Kafraja, si podle serveru Sahelmaten vypnul Taán telefon a nebylo možné se s ním jakkoliv zkontaktovat. Libanonci dále tvrdí, že únosci převezli Čechy do jedné z vesnic na jihu, kde po nich pátrají bezpečnostní složky.

Možnost, že by šlo o únos motivovaný výkupným, tamní média postupně vylučují a přiklánějí se spíš k verzi, že jejich zmizení je spojeno právě s bratrem taxikáře Alím Fajádem, který sedí v Česku kvůli obchodování se zbraněmi.

Česko dosud nikdo nekontaktoval kvůli zmizelým krajanům v Libanonu. Oznámil to v úterý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (58). Zaorálek před novináře předstoupil po jednání krizového štábu ministerstva a ujistil veřejnost, že po krajanech se intenzivně pátrá.

„Jisté však není ani to, zda jsou ještě na území Libanonu,“ upozornil ministr a doplnil, že únos je pouze jedna z vyšetřovaných variant. Podle některých spekulací byl únos pouze fingovaný. Zaorálek také varoval občany před cestami do nebezpečných oblastí.

Mnozí Češi mají podle něj pocit, že se jim nemůže nic stát, což označil za iluzi. „Mám nepříjemný pocit, že množství těch případů může růst,“ varoval ministr. Do Libanonu také zamířili dva čeští experti na tuto oblast kvůli posílení spolupráce při pátrání.

ivoadler ( 22. července 2015 09:37 )

Pan Zaorálek by měl přestat s alibistickými kecy, které má tak rád, a jeho ministerstvo by mělo nebezpečné oblasti pro turistiku veřejně vyhlašovat.

tajna1509 ( 22. července 2015 09:03 )

 ja si myslim ze oni byli domluveni o tom jako unosu jinak by se ten jeho bracha ven nedostal no a oni pak budou bohaci jelikoz souhlasili jako s unosem

mrdlafka ( 22. července 2015 09:01 )

podle té fotky bich řek, že se vikouřil

moiaza ( 22. července 2015 08:57 )

Táto zpráva je pro mne důležitá stejně, jako zpráva o tom, zda zítra vyjde slunce o vteřinu dříve, nebo později.

Zobrazit celou diskusi