Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kdo je Jan Š., jeden z pěti »unesených« v Libanonu: Muž, který už jednou zmizel!

Autor: Milan Kolář - 
24. července 2015
14:41

Pozoruhodnou minulost má jeden z pěti Čechů, kteří zmizeli v Libanonu. Jan Š. (55), právník v ČR zadržovaného obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, totiž nezmizel poprvé…

Blesk hovořil s člověkem, který Jana Š. důvěrně zná. Pod příslibem anonymity nám vylíčil jeho příběh…

V podnikatelsky divokých 90. letech byl Jan Š. spolu se svým otcem členem představenstva akciovky Kladenská uhelná. V roce 1996 se stal předsedou představenstva. Po zhruba pěti letech firma zkrachovala...

Prý po ní zůstaly obří dluhy. A v témže období projevila o Jana Š. zájem také policie. Jan Š. ovšem příliš sdílný nebyl, povídat si o svém podnikání s detektivy nechtěl a za chvíli se po něm slehla zem. Nikdo nevěděl, co se s ním stalo, kde je. Později se vynořil v Paraguayi, kde mezitím získal občanství. A proč Paraguay? S touto jihoamerickou zemí neměla ČR dohodu o vydávání.

Proč se i s paraguayským občanstvím vrátil Jan Š. po nějaké době do ČR, není známo. Podle našeho zdroje nabyl z nějakého důvodu pocitu bezpečí. Tento pocit se ukázal jako falešný. Jakmile překročil hranice rodné země, policie ho zadržela a putoval do vazby.

Další výlety po světě mu už detektivové tolerovat nechtěli. Ve vazbě byl podle informátora Blesku asi dva roky. Když ho propustili, zažaloval stát o odškodné, a protože policejní vyšetřování k ničemu nevedlo, peníze za vazbu skutečně vysoudil.

Jan Š. se oklepal a založil novou firmu, která funguje dodnes. Ironií osudu je, že zkrachovalý obchodník s uhlím se tentokrát začal věnovat vymáhání dluhů. A docela se mu daří. Jeho společnost má reference od významných podniků.

Ve svých 49 letech se zapsal k dennímu studiu na právnické fakultě. Titul Mgr. získal s červeným diplomem a začal se věnovat advokacii. Jako koncipient nastoupil do advokátní kanceláře v pražském Podolí.

A zde se také seznámil s případem Alího Fajáda, kterého začal zastupovat a jehož rodinu jel do Libanonu údajně informovat o aktuálním dění. Jenže teď zmizel podruhé. Doma na něj netrpělivě čeká manželka Zuzana a měsíční syn.

Jan Š. se jako právní zástupce v Česku vazebně stíhaného Alího Fajáda vypravil do Libanonu údajně informovat Fajádovu rodinu o aktuálním dění v České republice. Byl ve skupině s dalšími čtyřmi krajany. Byli to dva novináři z regionální televize, kteří na místě chtěli natočit reportáž, jeden veterán z Afghánistánu, jenž se měl údajně starat o jejich bezpečí, a tlumočník.

Po příletu do Libanonu je vyzvedl Fajádův bratr a zamířil s nimi do pašeráky drog nechvalně proslaveného údolí Bikáa. Jejich stopy končí ve městě Kafraja, kde se našlo jejich auto s pasy, penězi a všemi cennostmi. Zmizel i Fajádův bratr. „Podle prvních zjištění vyšetřovatelů zmizení pěti mužů souvisí s mafiemi, pašováním drog a zbraní,“ uvedl libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk.

Kdo je Alí Fajád

Tohoto Libanonce s ukrajinským pasem (působil i jako poradce exprezidenta Janukovyče) »zabásli« Češi loni v dubnu v luxusním pražském hotelu spolu se dvěma muži. Toto trio mělo slíbit kolumbijským teroristům dodávku zbraní a drog. Jenže se přepočítali… To je za nos tahali američtí agenti. Místo 160 milionů korun, o které v kšeftu šlo, dostali »klepeta« a nyní jsou ve vazbě u nás. Čekají tam, až je předáme Američanům.

zauber ( 24. července 2015 20:46 )

Já teda nevím, ale myslím, že ani jeden z těchto "velikých" Čechů mně osobně chybět nebude.

tgbb. ( 24. července 2015 19:10 )

Víš houno a kecáš jako komouš

kuromrd ( 24. července 2015 18:56 )

a není on z vaší podařený famílie? prej ste práskali SNB jak o život a váš fotr ten komunista byl prý imrvére u okresního tajemníka žalovat, zm rd jeden

kuromrd ( 24. července 2015 18:54 )

jen ať si tam toho Dahlgrína nechaj a živěj ho sami, nemám v úmyslu přispívat z daní na takovýho z m r d a . A potom, nevidíš jak souděj naše soudy?

tgbb. ( 24. července 2015 18:42 )

zm.rd z komoušské familie se osvědčil jako práskač. Pleskáčům. Hnus.

Zobrazit celou diskusi