Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvě tváře parku v Teplicích: Přes den klid, večer Arab na každém kroku

Autor: Matěj Smlsal - 
26. července 2015
05:03

Arabové v Šanovském parku v Teplicích kopou do psů, shazují děti z kol, sexuálně obtěžují ženy, dělají nepořádek. Tak na Facebooku obyvatelé Teplic popisují arabské hosty místních lázní. Každý týden proti cizincům svolávají demonstrace. Blesk.cz se vydal zjistit, jak to v parku opravdu vypadá.

Během pátečního odpoledne působí park prázdně. Tepličané posedávají na lavičkách, někteří venčí psy. Arabů je tu maximálně kolem dvaceti. Buď se také procházejí, nebo odpočívají. Někteří například na lavičce svačí. Na trávě v tu chvíli nesedí kromě několika Čechů pijících alkohol nikdo.

Mně tu Arabové nevadí. Jsou normální jako každý jiný člověk. Nemám s nimi žádné špatné zkušenosti, jsou slušní. Když projdu, tak psů si nevšímají. A jestliže po zvířeti dvouleté dítě hodí klacík, tak ho mám za to zabít?“ říká Alžběta, která venčí dva pejsky.

Popírá tak informace, kterými ostatní obyvatelé mezi sebou podporují ještě větší nenávist proti Arabům. „Tady už je tři dny klid, po desáté večer je tu ticho. Já už mám chuť jim (stěžujícím si Tepličanům) napsat na Facebook: Co to děláte za scény?“ dodala s tím, že spousta jejích známých nenávistné chování Tepličanů také odsuzuje.

Před páteční demonstrací se na Facebooku ve skupině Teplice objevilo například varování, že Arabové skupují pyrotechniku a odnášejí si ji po bednách. Když se Blesk.cz šel do daného obchodu zeptat, prodavač tuto informaci popřel.

Paní Dana: Jsou na pěst

Ostatní lidé, které reportéři Blesk.cz v parku odpoledne oslovili, už ale nenechali na Arabech nit suchou. Každý se ochotně podělil o své zážitky i vše, co o jejich chování jen slyšel.

„Teď přes den jich je tu minimum, přicházejí večer. Vadí mi, že se tu chovají, jako by tu byli doma. Ta jejich suverenita, to je tak na pěst akorát. Nejsem rasista, nic, pane bože, ale tohle mi vadí hrozně,“ sdělila paní Dana.

K ní se přidala i paní Gerta, která se procházela se psem. „Když sem před několika lety začali jezdit, tak do pejsků kopali. Teď už bych řekla, že ani ne. Ale nevychovaní jsou, to je jasné, dělají nepořádek a nerespektují jiné lidi. Po 17. hodině se už nedá sednout ani na lavičku,“ tvrdí.

Arabové tu mají i své obchody

A skutečně, čím víc se blíží večer, tím víc Arabů do parku přichází. Vyskytují se i v sousední ulici, kde mají hned dva obchody s arabskými nápisy – potraviny a půjčovnu aut.

Občas potkáte cizince i jinde ve městě, ale skutečně jen v menším počtu. „Není tak časté, že byste je viděl mimo park,“ potvrzuje také opoziční zastupitel Jaroslav Bžoch (ANO). "Je jich tu spoustu, kteří jsou slušní a nějakým způsobem vychovaní. Největší nepořádek ale dělají děti," dodal.

Večer se Arabů v parku vyskytují opravdu až stovky. Sedí na lavičkách, procházejí se, děti se mezi chodci proplétají na bruslích a na kolech. Lidé někdy mají problém se jim vyhnout. Řada Arabů piknikuje na trávě.

V noci tu je poměrně živo. Celý park je plný. Návštěvníci z arabských zemí totiž žijí převážně v noci. Jezdí do nedalekých lázní na rekreaci a žijí tu v souladu s jejich kulturou. Oni nejsou například zvyklí vyhazovat odpadky v takové míře jako my,“ popisuje radní Dominik Feri (TOP 09) s tím, že vždy nad ránem přijde uklízecí četa a případný nepořádek odstraní.

Pes štěknul a arabské dítě spadlo z kola

Během návštěvy reportérů Blesk.cz došlo ke konfliktu mezi Čechy a Araby jen tehdy, kdy si Tepličanka šla vyfotit Arabku. Cizinka se po ní ohnala. Vášně pak sklidnila policie, která v parku hlídkuje.

V sobotu večer ale svolavatelka protestů Iva Procházková informovala Blesk.cz o další šarvátce, kterou zažila. „Paní s pánem a se štěnětem stanforda si sedli na lavičku, pejsek byl absolutně hodný. Během pěti minut začaly okolo běhat arabské děti a na pejska pokřikovat. Pejsek znervózněl a štěknul. V tu chvíli se jedno z dětí na kole leklo, narazilo a spadlo. Okamžitě příběhl arabský táta, začal řvát a zavolal policii. Všichni se do policie pustili a anglicky na ně pokřikovali, proč je tam ten pes, že ho tam nechtějí," popsala.

Video Protest v Teplicích: Pes vyjel po dítěti, Češka vyprovokovala Arabku. - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...