Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Umučený farář Toufar se konečně vrátil domů: Poutníci šli do Číhoště pěšky tři dny

Autor: ČTK - 
12. července 2015
13:19

V Číhošti na Havlíčkobrodsku vyvrcholila slavnost k uložení ostatků komunisty umučeného kněze Josefa Toufara. Projevit faráři úctu přišly již stovky lidí. Před kostelem Nanebevzetí Panny Marie proběhne mše, při níž budou ostatky Toufara uloženy do připraveného hrobu. U příležitosti promluví také Dominik Duka.

Kostel a přilehlá náves se začaly zaplňovat poutníky už ráno, před polednem jich bylo několik set. Lidé, které ČTK oslovila, přijeli i z Hradce Králové, Prahy a Karlových Varů, někteří až ze Slovenska. Ondřej Rusek patřil ke skupině poutníků, která do Číhoště putovala pěšky tři dny ze Slatiňan na Chrudimsku, ušli 75 kilometrů. Doputovali v sobotu a přenocovali ve stanech na číhošťském hřišti. "Když na pouť, tak pěšky. A Číhošť už poutní místo je," řekl.

Toufar se nyní symbolicky vrátil na místo svého posledního působení, které se mu stalo osudným. Státní bezpečnost ho týráním nutila k přiznání, že v číhošťském kostele v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři.

Jedním z lidí, kteří naposled schránu s ostatky ponesou, bude publicista Miloš Doležal, jenž se zasloužil o završení Toufarova příběhu. "Podařilo se to na třetí pokus," řekl.

Připomněl letité snahy Toufarovy neteře Marie Pospíšilové, která po osudu strýce pátrala od jeho zatčení v lednu 1950. Splnit jeho přání být pohřben v Číhošti se snažila v roce 1968 a pak i zkraje 90. let. Vyzvednout ostatky kněze z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích, kde byl pohřben pod falešným jménem J. Zouhar, se podařilo až loni v listopadu.

Čestné místo u schrány by dnes měli mít i zástupci Arnolce u Polné, kde se Toufar 14. července 1902 narodil, a dnes již zaniklého městečka Zahrádka, Toufarova prvního působiště. Rodinu by měl zastupovat vnuk Toufarova bratra Luděk, jehož vzorek DNA pomohl genetikům identifikovat vyzvednuté kosterní pozůstatky.

Průběh slavnosti je zatím poklidný. Číhošť s necelými 200 obyvatel se na ni dobře připravila, s organizací parkování a občerstvení pomáhá kolem 60 dobrovolníků. Vesnice je neprůjezdná, na jejím kraji jsou záchytná parkoviště.

Kostel je dnes otevřen od 08:00, u schrány vystavené před obětním stolem drží čestnou stráž skauti. Hodinu před polednem začal pořad sestavený z textů Toufara a duchovní hudby. Od 13:30 následuje meditace s úryvky Toufarových kázání a projekcí dobových fotografií.

Josef Toufar zemřel ve vězení 25. února 1950, bylo mu 47 let. Zprávu o jeho úmrtí dostala rodina až po čtyřech letech.

 

handgood ( 13. července 2015 11:18 )

Tady je to samý obhájce stb, jak to vidím z příspěvků. Nic jiného si nezasloužíte, než vládu islámu, vy ateistická ho-vada. Brzy na to dojde, a pak budete vzpomínat na zlaté časy křesťanství.

mazd ( 12. července 2015 19:31 )

Tak zakomplexovaného duševního mrzáka aby pohledal.Měl bys začít brát léky.

kung-fu-jane ( 12. července 2015 19:23 )

pro karl-haushofer: Ty jsi musel chodit asi hodně dlouho.... Měl jsi v hlavě seno a teď tam nemáš ani stéblo.

stařec ( 12. července 2015 18:24 )

Nenazývej prací,zlodějnu,zneužíváni,vymýváni hlav a další řadu zločinů členů této zločinné organizace !!!

stařec ( 12. července 2015 18:21 )

Však fláterníci nic chytrého nejsou !!

Zobrazit celou diskusi