Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z hromadného hrobu vyzvedli kostru: Jde o umučeného pátera Toufara?!

Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2014
15:00

Komunisti kněze Josefa Toufara mučili, zemřel v nemocnici. Jeho tělo však hodili do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích s takřka třemi tisícovkami dalších, včetně dětských plodů. Nyní ale z hrobu vyzvedli kostru a podle odborníků je šance, že patří právě páteru Toufarovi!

Vyzvednutá kostra z hromadného hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích patří s největší pravděpodobností muži staršímu 30 let. Podle antropologa Petra Velemínského z Národního muzea je šance, že jde o umučeného kněze Josefa Toufara.

Faráře před smrtí mučili

Při exhumaci navíc našli lékaři z Ústavu soudního lékařství Brno v oblasti pánve drén – gumovou hadičku sloužící původně k odvodu hnisu či krve z dutiny břišní. Na těle tohoto člověka byl před smrtí proveden chirurgický zákrok v oblasti břicha, uvedl soudní lékař Jan Krajsa.

To by se mohlo shodovat s dostupnými informacemi o posledních hodinách pátera Toufara. „Kostry, které jsme určovali v terénu, souhlasily, i číslo rakve... i s tím drénem, co se popisuje v posledních dnech života. Takže všechno nahrává tomu, že pravděpodobnost je vyšší než 50 procent. Myslíme si, že je tam šance,“ řekl po tiskové konferenci ČTK Velemínský.

Exhumace je nutná pro Toufarovo blahořečení. Kněze obvinila komunistická státní bezpečnost ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku. 28. ledna 1950 byl Toufar zatčen a dopraven do věznice ve Valdicích. Vyšetřovatelé ho krutým mučením přinutili podepsat zinscenované přiznání. 25. února 1950 byl převezen do nemocnice, kde za několik hodin zemřel.

Indicie k identifikaci jsou nepřímé, ale existují další důkazy, že by mohlo jít o Toufarovo tělo. Zkoumání bude trvat několik týdnů, možná i měsíců. „Pokud to stav kosterního nálezu umožní, budou pro potvrzení identity porovnány genetické profily ze vzorků z exhumovaného těla s profily žijících příbuzných,“ uvedl dále soudní lékař Krajsa. Problémem však je, že příbuzní jsou až vzdálení. Navíc jsou podle antropologa Velemínského kosti vlhké.

Chtějí vyzvednout všechna těla! Nejen Toufara

Sdružení bývalých politických vězňů přitom dnes uvedlo, že požaduje vyzvednutí ostatků všech politických vězňů minulého režimu. Tedy nikoliv pouze Toufara. Ujmout by se tohoto úkolu měl stát, peníze je na to prý možné získat z eurofondů.

V hromadném hrobě na Ďáblickém hřbitově je podle odhadů sdružení minimálně 2800 obětí. „Proč jednoho člověka exhumovat, když byly za komunismu popraveny stovky lidí? To je celý problém. Církev se od nás odvrátila. Trváme na tom, když exhumovat, tak všechny,“ řekl předseda sdružení Ladislav Bergmann.

Stát by se měl podle tajemníka sdružení Jiřího Línka zasadit o to, aby byla známa jména všech politických vězňů. „Jsou to lidé, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme v demokracii,“

Vyšetřovatel Ladislav Mácha Toufara mučil. V roce 2002 za to vyfasoval dva roky basy... Vyšetřovatel Ladislav Mácha Toufara mučil. V roce 2002 za to vyfasoval dva roky basy... | Martin Pekárek, ČTK
Číhošťský zázrak: Kříž na oltáři se prý záhadně vychýlil. Číhošťský zázrak: Kříž na oltáři se prý záhadně vychýlil. | Martin Pekárek, ČTK
řekl. Cílem je, aby se začalo zkoumat celé pohřebiště v Ďáblicích, kde se staly zločiny proti lidskosti, které jsou nepromlčitelné. 

lalia ( 24. června 2015 16:09 )

Nevěřím,že za 65 let poznají,která kostra je Toufara.Blahořečení mu přeji,ale kostra nemusí být.Zbytečně vyhozené peníze a práce.

rudyptak48 ( 20. listopadu 2014 21:42 )

Komouš a agent stb se v tobě nezapře. Možná by stačilo i tvé svědectví.

majojo ( 20. listopadu 2014 16:41 )

Myslím, že k blahořečení tělesné pozůstatky zapotřebí nejsou, jinak by nemohla být blahořečena Anežka Česká (jakýsi pochybný ostatek se našel až řed jejím svatořečením ve španělském Escorialu), ani kněží, kteří pomáhali lidem v koncentračních táborech a skončili v kremačních pecích.

ninka64 ( 20. listopadu 2014 16:36 )

Zločiny církve ....http://www.gamepark.cz/zlociny_cirkve_331447.htm

Zobrazit celou diskusi