Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je to opravdu Toufar. Nalezené ostatky patří knězi umučenému komunisty

Blesk byl jediný u toho, když začaly na místě hromadného hrobu v Ďáblicích hledat tělo kněze Toufara.
Blesk byl jediný u toho, když začaly na místě hromadného hrobu v Ďáblicích hledat tělo kněze Toufara.  (Autor: Martin Pekárek, ČTK)
Autor: ula - 
24. června 2015
15:00

Tělesné ostatky, které experti minulý rok vyzdvihli z hromadného hrobu na hřbitově v pražských Ďáblicích, patří knězi Josefu Toufarovi. Toufara v 50. letech zatkla a následně i umučila komunistická Státní bezpečnost kvůli takzvanému číhošťskému zázraku.

Dva zdroje, které se podílely na výzkumu, ČTK potvrdily, že ostatky skutečně patří knězi, kterého umučil tehdejší socialistický režim.

Josef Toufar byl zatčen v roce 1950, kdy byl obviněn ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku. Svědci tehdy vypověděli, že během kázání se pohnul krucifix na oltáři. To přitáhlo pozornost StB a Toufar byl zatčen.

Toufar se konečně dočká pohřbu

Kněz byl ve vězení ve Valdicích mučen, musel přiznat, že zneužíval malé děti a že pohnutí kříže zinscenoval. Na následky mučení elektrickým proudem pak zemřel.

Urnu s ostatky Josefa Tourafa dostane dle informací ČTK Toufarova rodina. Zároveň je na 12. červenec naplánován pohřeb v Číhošti, kde kněz působil. Od roku 2013 se uvažuje o jeho blahořečení.

O Číhošťském zázraku, kvůli kterému byl Josef Toufar umučen čtěte ZDE

salto ( 25. června 2015 08:36 )

To špatně dopadne, ale mám obavy, že pouze pro nás...

bb88 ( 24. června 2015 15:14 )

Nás se valí tisíce dalších nepřízpůsobivých a Blesk vytahuje Toufara. Mě asi jebne.No ty muslimáče to asi bude zajímat.

Zobrazit celou diskusi