Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kněz od sv. Víta před soudem kvůli vztahu s bytnou. Není to naše věc, říká církev

Autor: Marcel Mihalik - 
30. července 2015
05:00

Hříšná láska katolického kněze a jeho bytné, nebo „akt milosrdenství“, který si žena jen špatně vyložila? To jsou verze příběhu, který prožil kanovník Chrámu sv. Víta Jan Gerndt (59).

Sluha boží musel projít i očistcem soudu, kam ho pohnala jeho »milující ovečka« Štěpánka N. (43). Předmětem sporu byl navíc ďáblův vynález – peníze...

Kanovník pražské metropolitní kapituly sv. Víta Jan Gerndt si před dvěma lety pořídil společný vůz značky Kia za téměř 300 tisíc korun se svou bytnou Štěpánkou. Navíc jí i jako matce samoživitelce finančně přispíval na soukromá studia jejího synka.

Jenže pak idyla skončila, kněz se rozhodl, že si najde jiný podnájem. To ovšem podráždil kobru bosou nohou, blonďatá bytná vytáhla jejich vztah a majetkové poměry k Obvodnímu soudu pro Prahu 4.

Možná podlehla dojmu, že ve společném domě žije život hrdinky televizního seriálu Ptáci v trní, která svedla kněze. Svůj vztah s Janem Gerndtem totiž před tribunálem vykreslila jako milostný.

Soudkyni však jejich soukromí nezajímalo. Nařídila, aby Štěpánka N. vrátila kanovníkovi auto a on jí vyplatil 78 tisíc korun, kterými na koupi přispěla.

A jak se na poměrně těsný vztah kněze a ženy dívají kanovníkovi nadřízení? Žádný hřích v tom nevidí: „Jelikož se tento malicherný občanskoprávní spor netýkal duchovní služby, není věcí diecézního biskupa, aby do něho jakkoli zasahoval,“ odpověděl Blesku mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Jan Gerndt o svém vztahu: Slovo dalo slovo...

Jak se stane, že má kněz společné auto s cizí ženou?

„Ona měla své auto, já měl své auto a obě postupně dojezdila. Ona na nové auto neměla, mně chyběly peníze. A když jsem tam bydlel, tak se mi nabídla, že mi tu částku, která mi chybí, doplní. Takže šlo o vzájemnou výpomoc. Přispěla částkou 78 tisíc korun a já se snažil jí to vynahradit tím, že ona kdykoli s tím autem mohla jezdit.“

Jaký vztah mezi vámi byl, když jste u ní bydlel?

„Ona mě znala z kostela. Hledala podnájemníky, a tak mi nabídla, že můžu bydlet u ní v domě. A tak slovo dalo slovo.“

Nezdá se vám, že za sporem je nešťastná láska paní N. k vám?

„To jsou věci, ke kterým bych se nerad vyjadřoval. Chlapi jsou trochu jiní, ženy jsou jiné. A tak to někdy dopadne, že oboustranná dobrá vůle se nakonec vymstí. Ale takový je svět."

christianjan ( 30. července 2015 23:29 )

Strašne me mrzí jak tatínek mamince ublizil. Je smutne,ze neřekne pravdu.

palatice ( 30. července 2015 17:22 )

Dvě roviny problému....Kněz,neunesl břímě celibátu, což se pochopit dá... Paní, která podle všeho potřebovala světu sdělit, že spí s kanovníkem. Jak jinak , vždyť i kdyby se už chtěla soudit o peníze či auto, nemusela přeci u soudu vytahovat intimity ....Stala se mediální hvězdou, její syn si o ni může přečíst v Blesku, ublížila i nevinným. Kdo jiný , než ona sama, věřící a vzdělaná ženská, mohla konat jinak....Věděla přeci, že jmenovaný je kněz a jak všichni dobře víme, když žena nechce...není.....O znásilnění se zde nejednalo

zauber ( 30. července 2015 17:01 )

Co svět světem stojí a náboženství existuje, tak vždycinky šukal farář nějakou tu svojí kuchařinku. A vždycky to nějak prošlo. Ostatně koho má svatý muž ***, když je normální chlap a ne přiteplený úchyl?

salto ( 30. července 2015 14:46 )

Souhlas, církev nabyla svých majetků v potu tváře kněžích a nikdy nic neukradla, nevedla války atd.

mazd ( 30. července 2015 12:18 )

Pan kanovník že neměl na auto? Vždyt mnohem chudší seženou výborné splátky třeba u AAA.Jak to,že nebydlel na faře? Bud lže a nebo jeho naivita nezná hranic.Ženská ho systematicky a nenápadně uhnala jako P.Houdka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání