Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Houbařská sezona? I přes přeháňky je nejspíš v nedohlednu

Houbařské sezony se nejspíš dočkáme až na podzim
Houbařské sezony se nejspíš dočkáme až na podzim  (Autor: Jarmila Hluchá)
Autor: sou - 
8. července 2015
05:30

Bouřky, kroupy, přeháňky. Ani takové počasí milovníkům smaženice zatím nejspíš nepomůže. Podle mykologů totiž houby potřebují vlhkosti víc, ale počasí se přitom rychle vrátí k vedrům.

Podle odhadů mykologa Jaroslava Malého si houbaři budou muset počkat až na podzim. „Pokud se nezmění situace s počasím, tak pravděpodobně až na podzim, kdy více prší,“ uvedl v online rozhovoru na Blesk.cz.

Jestli se ale přece chcete vydat lesa a zkusit štěstí, zaměřte se spíš na vlhčí zastíněná místa. Právě tady je větší šance na úspěch.

„Určité houby nepotřebují tolik vlhkosti, jmenoval bych například ryzec peprný, což je houba, která se v atlasech uvádí spíše jako nejedlá, ale v kombinaci se slaninou, která z ní vytáhne její peprnou chuť, se dá využít a představuje vynikající pochoutku,“ doporučuje Malý.

Horko trochu poleví, pak se zase vrátí

Ve středu bude přes den oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku můžou být místy i bouřky. Odpoledne pak bude v Čechách počasí ve znamení proměnlivé oblačnosti s přeháňkami.

Nejnižší noční teploty budou 23 až 19 °C, na západě území až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na východě území kolem 28 °C, v 1000 metrech na horách kolem 18 °C.

Mraky přijdou ještě na čtvrtek. Meteorologové předpovídají proměnlivou oblačnost, místy přeháňky. Večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na jihovýchodě až 24 °C.

V pátek by se do Česka mělo zase vrátit pravé letní počasí. Tentokrát ale už žádná tropická vedra. Bude polojasno až skoro jasno s teplotami do 22 stupňů. Víkend pak už slibuje teploty do 27 stupňů a maximálně občasné přeháňky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi