Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turisté držení v karanténě kvůli MERS: Nejdřív jim napustili bazény, teď je pustili domů

Autor: simao, kru, ČTK - 
3. července 2015
13:51

Jeli na dovolenou, místo toho skončili v karanténě. Desítky turistů vyrazily z Brna do Polska s cestovkou pořádající cyklozájezdy. Jenže u delegáta se objevilo podezření na nákazu smrtícím virem MERS. A protože s ním všichni seděli v jednom autobuse, museli Čechy izolovat. Testy nakonec onemocnění nepotvrdily, turisté tak mají být z karantény propuštění.

Vyjeli z Brna přes Olomouc a Ostravu, kde si delegát s horečkami a dalšími zdravotními problémy vystoupil. Když se zjistilo, že byl zaměstnanec cestovky nedávno na soukromé cestě v jihokorejském Soulu, ostravský epidemiolog zasáhl.

MERS naštěstí u delegáta prokázán nebyl. V nemocnici sice zůstává, velká bezpečnostní opatření jsou ale zrušena.

Jižní Koreu totiž sužuje smrtící virus MERS, zemřely na něj od května již tři desítky lidí. Podezření na MERS tak nejdříve padlo i v případě 33letého českého delegáta.

MERS vystrašil policii i hasiče

Desítky turistů se musely vrátit z polského Krakova, aniž by mohly opustit autobus, a následně putovaly do karantény. Nikoli v nemocnici, ale v hasičském zařízení. Na místo karantény vyrazili krajský policejní ředitel Tomáš Kužel a také náměstek hejtmana pro bezpečnost Josef Babka. „Cestující dostali studenou stravu. Byl jim zajištěn pitný režim. Mají dobrou náladu,“ uvedl policejní ředitel Tomáš Kužel. „Řekl bych, že jde o třicátníky až šedesátníky. Tvoří několik skupinek, asi jde o kamarády,“ prozradil Blesk.cz plukovník Integrovaného záchranného systému Radim Kuchař.

Protože v Česku panuje tropické počasí, hasiči lidem napustili bazény, které používají na pěnu. „Všichni to přivítali,“ podotkl Kuchař.

Češi v karanténě: Jen dospělí, žádné děti

Autobus plný českých cykloturistů byl do hasičského výcvikového areálu v Ostravě dopraven v pátek před 8. hodinou. Okolo autobusu byly nataženy pásky a k nim se zvenčí mohou přiblížit lidé jen ve zvláštních oblecích. Nemocný delegát byl ve speciálním biovaku mezitím již odvezen do Nemocnice Na Bulovce, kde byl izolován v bioboxu.

O celé akci informoval v ČT ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „O cestující je postaráno, je jim podáváno dostatečné množství tekutin a mají zajištěnu stravu,“ ujišťoval ministr.

Doba od nákazy do propuknutí příznaků může být přitom podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty až 14 dnů. K přenosu dochází těsným kontaktem, zatím žádná studie neprokázala, že se MERS může šířit i během inkubační doby.

jojone ( 3. července 2015 19:50 )

nevadí, aspoň si záchranka udělala cvičení zásahu

noza ( 3. července 2015 14:20 )

Koukám, že člověk nebude muset jezdit ani nikam do daleké ciziny, aby se nakazil, pro nás dříve exotickými nemocemi. Vše nám dovezou migranti nebo lidé, kteří se vracejí domů z problematických lokalit. Možná to byl od cestovky bonus pro účastníky, když jim poslali delegáta se smrtícím virem...

Zobrazit celou diskusi