Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čecha s podezřením na MERS dali na Bulovce do speciálního bioboxu, uvedla primářka

Do Nemocnice Na Bulovce byl tentokrát převezen muž s podezřením na MERS.
Do Nemocnice Na Bulovce byl tentokrát převezen muž s podezřením na MERS.  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: simao - 
3. července 2015
09:25

Česko řeší další podezření na nákazu smrtícím koronavirem MERS. Delegát cestovní kanceláře, který se nedávno vrátil z Jižní Koreje, byl již převezen do Nemocnice Na Bulovce. Byl umístěn do speciálního bioboxu, potvrdila Blesk.cz primářka Hana Roháčová.

Do nemocnice v Praze Na Bulovce přivezli muže z Ostravy, který se mohl nakazit virem MERS. „Ano, je u nás. Byl umístěn do speciálního uzavřeného bioboxu,“ potvrdila Blesk.cz izolaci pacienta od okolí Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Jaký je další postup v případě podezření na takovouto nákazu, která od května v Jižní Koreji zabila dvě desítky lidí? Průvodce z cestovní kanceláře nyní vyšetří speciálně vyškolený lékařský tým, provede základní výtěry. Vzorky následně budou z Bulovky odeslány na testování. „Testy vzorků provede laboratoř Státního zdravotního ústavu. Výsledky se dozvíme odpoledne,“ uvedla primářka.

Upozornila zároveň, že přeprava vzorků podléhá přísným bezpečnostním pravidlům. Zda k nákaze skutečně došlo, či nikoli, by měly odhalit výsledky testů, které budou známé až kolem dnešní 16. hodiny.

Situace je komplikovaná v tom, že delegát CK byl v době, kdy se u něj začaly projevovat možné symptomy nákazy, v jednom autobuse společně s dalšími třemi desítkami lidí. Ti se totiž vydali z Brna na cestu do Polska. Delegátovi se však udělalo špatně. Kvůli zjištění, že byl právě v Jižní Koreji, rozhodl epidemiolog v Ostravě o jeho převezení na Bulovku. „Měl zvýšenou teplotu, vedle toho si stěžoval na pálení v krku a bolesti svalů,“ dodala Roháčová.

30 cestujících skončilo v karanténě na území Moravskoslezského kraje. Autobus jel po trase Brno - Olomouc - Ostrava. V Ostravě delegát cestu ukončil, autobus pokračoval dál. Po podezření na MERS však byl navrácen z polského Krakowa zpátky do Česka, aniž by někde zastavoval. "Riziko přenosu nákazy na ostatní cestující z autobusu není nulové, jde o klimatizovaný prostor s cirkulací vzduchu. Proto bylo rozhodnuto o karanténě celé výpravy, která se momentálně nachází v Ostravě," vysvětlil ministr Němeček. "O cestující je postaráno, je jim podáváno dostatečné množství tekutin a mají zajištěnu stravu," dodal šéf zdravotnictví.

jura1 ( 3. července 2015 10:44 )

To jsou oni zlatokopové, hamty hamty, ať mám víc než tamty. Zapomínají že ohrožují druhé lidi a peníze jim na onom světě budou na nic.

koko61 ( 3. července 2015 10:02 )

A to tu nejsou ještě přistěhovalci, to teprve bude nemocných, odneseme to my na úkor líné pakáže

Zobrazit celou diskusi