Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Generál Pavel: Manželku poznal v kasárnách. Slávu mu vynesla záchrana padesátky Francouzů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. června 2015
16:57

Generál Petr Pavel (53) se dnes ujal druhé nejvyšší pozice v NATO. Pro Česko je to historický úspěch, s Pavlem se raduje také jeho rodina – manželka Eva (50) a tři děti. Se svou ženou přitom Pavel sdílí i vášeň pro armádu. Poznali se ostatně na vojenské ubytovně v Prostějově. Jeho žena v minulosti přiznávala, že trne vždy, když manžel odjíždí do zemí, kde se válčí. Právě ve válce na Balkánu se však stal Pavel hrdinou.

Armáda mu dala mnohé. A Petr Pavel vystoupal na armádním žebříčku do závratných výšin. Právě v armádě se přitom poznal se svou současnou ženou Evou. „V roce 1985 jsem začínala v Prostějově, on tam už pracoval. Oba jsme bydleli na posádkové ubytovně, takže jsme se normálně potkávali a míjeli,“ prozradila Eva Pavlová před časem magazínu MF DNES. Čím jí Pavel zaujal? „Možná je to legrační, ale svým zjevem výrazněji až s knírem. Tenkrát černým. Trochu mi tím připomínal tátu,“ zavzpomínala Eva Pavlová.

To Pavlovi padla do oka jeho budoucí žena dříve. „Hned, když přišla na prostějovskou ubytovnu, někdy v roce 1985. Hezká holka, kterou neustále obklopoval houf obdivovatelů v modrých uniformách. Získat její přízeň v tvrdé konkurenci by mě tehdy stálo hodně úsilí s nejistým výsledkem... A jako výsadkář jsem to ani neměl zapotřebí. A také, pravda, v té době jsem ještě neměl knír,“ poznamenal v MfD Pavel.

Z prvního manželství má Pavel dva již dospělé syny Jana a Petra, jeho současná manželka Eva má pak z předchozího vztahu dceru Evu. S rodinou po boku se nyní Pavel dočkal velkého kariérního úspěchu. Dostal se na velmi prestižní místo v NATO.

Z pozice náčelníka Generálního štábu, kde ho nahradil Josef Bečvář, se dnes definitivně přesunul do Bruselu a ujímá se druhé nejvyšší funkce ve velení Severoatlantické aliance. Ode dneška je totiž předsedou Vojenského výboru NATO, nahradil Dána Knuda Bartelse.

Dobytí Hradu?

Kolem Pavla se přitom letos objevily zajímavé spekulace. Pozice v NATO je na tři roky, spekulovalo se však, zda se Pavel nebude ucházet o hlasy Čechů v příští přímé prezidentské volbě. Na Facebooku vznikla stránka Petr Pavel prezidentem, kde generál rychle nasbíral na šest tisíc podporovatelů.

Ve vysílání české televize však poté Pavel upozornil, že dobývat Pražský hrad nehodlá. „Jestliže jsem vojákem v činné službě, pak je mi jakákoli aktivita zapovězena. Nemohu ani vyvíjet žádnou předvolební kampaň. Já se musím držet toho, že pro mě jako vojáka tohle nepřipadá v úvahu,“ uvedl Pavel. „A navíc, já do politiky rozhodně jít nechci,“ dodal v Interview ČT24.

Anketa
Chtěli byste generála Petra Pavla za českého prezidenta?
počet hlasujících: 1319
Anketa
Chtěli byste generála Petra Pavla za českého prezidenta?
NE
93 %
ANO
8 %
počet hlasujících: 1319

A tak se veškerá Pavlova pozornost upíná směrem k NATO. Cesta generála Pavla do čela téhle organizace začala přitom již v roce 1975. Tehdy totiž nastoupil na vojenské gymnázium v Opavě. Po absolvování vojenské vysoké školy ve Vyškově se stal velitelem průzkumné čety, poté roty a jeho hvězda stoupala dál. „Šel jsem do armády hlavně kvůli padáku, kvůli výsadkářům,“ říká Pavel.

Pavel však nakonec podnikl především úspěšný výsadek do elity české armády. Pracoval u vojenského zpravodajství i na různých misích a pozicích v zahraničí. V letech 1992 a 1993 se účastnil mírové mise UNPROFOR na Balkáně. A jeho jednotka se tam vyznamenala.

Pavlův úspěch: Záchrana padesátky Francouzů z válečné zóny

S 28 dobrovolníky vyzbrojenými samopaly a pistolemi se Pavel v lednu 1993 vydal zachránit 53 francouzských vojáků, kteří uvízli ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty. Dostali se mezi silnou dělostřeleckou palbu z obou stran, dva vojáci zemřeli. „Pomalu je drtily dva mlýnské kameny,“ vzpomínal v minulosti Pavel. V obrněných transportérech se jeho jednotce podařilo dostat k Francouzům a zachránit je. Pavel si za tohle balkánské dobrodružství vysloužil uznání u nás i v zahraničí.

Již v minulosti však Pavel působil také na Západě – shodou okolností právě v Belgii. Právě do Bruselu generál Pavel nyní zamířil. Brigádním generálem byl přitom jmenován v roce 2002 a navíc se dál vzdělával. Vystudoval totiž britské válečné a diplomatické školy Royal College of Defence Studies a King’s College London. Až nakonec stanul v čele Generálního štábu Armády ČR.

V Generálním štábu působila spolu s ním i jeho manželka Eva. Jako komunikátor se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci akreditovanými v Česku. Co ji samotnou přivedlo do armády? „Hodně jsem na gymnáziu sportovala a velmi si oblíbila mimo jiné střelbu. Po maturitě jsem tedy v roce 1984 nastoupila do školy pozemních specialistek letectva v Košicích,“ prozradila v MF DNES Eva Pavlová, žena, která stojí po boku jednoho z nejmocnějších Čechů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MiraJ50 ( 20. ledna 2023 17:13 )

Dobrá madam,na vojenské ubytov­ně,vys­tudo­vaná politoložka.netreba víc dodávat...

strng ( 18. prosince 2022 21:19 )

Mankote tady si v té duskuzi dali spicha všichni kreteni z Evropy.Sama komunistická havěť

Shane26 ( 16. srpna 2022 00:18 )

Nějak se mi nedaří najít, co se stalo s první jeho ženou Hanou. Ani na wiki se nelze přes její jméno nikam prokliknout, i když jinak to býá běžné...🤔

andorea ( 27. června 2015 10:29 )

Ne. Ten generál, kterému se stala tragédie, se jmenoval jinak. Tenhle to rozhodně nebyl.

jerry39 ( 27. června 2015 00:09 )

Jako prezident nikdy obyčejny lampasak.

Zobrazit celou diskusi