Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mříže, hluk a žádný záchod. Vozíčkářka cestovala vlakem jako balík

Vozíčkářku přepravovali jako balík - v poštovním voze
Vozíčkářku přepravovali jako balík - v poštovním voze  (Autor: facebook)
Autor: sou - 
22. června 2015
18:30

Jízda ve vagónu pro převoz balíků a chybějící plošiny pro vozíčkáře na nádražích. I tím si v dnešní době musí projít tělesně postižení, když se rozhodnou cestovat vlakem. Svůj krušný příběh z Českých drah popsala Daniela Komanická, upozornila na něj kapela The Tap Tap.

Ke středověkým praktikám přirovnala Daniela Komanická na svém profilu na sociální síti jízdu ze Slovenska. Ve vlaku Českých drah byla umístěna do neodhlučněného vozu s mřížemi na oknech, který slouží pro přepravu balíků a není v něm ani záchod. A to vše za plné jízdné.

Podle Radka Musílka z Jedličkova ústavu v takových případech chybí určitý aspekt kultury přepravy a důstojnosti.

Nie, nebojte sa, neuväznili ma v Alcatraze, ani z neho neutekám... To som len včera cestovala Českými dráhami z Phy do...

Posted by Daniela Komanická on 16. červen 2015

Ministr Ťok slibuje změnu do pěti let

Ve vysílání Radiožurnálu zmínil svoji nelibost i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Nejsem spokojený v takových případech a je mi to líto i vůči Českým drahám, které dělají vše proto, aby zlepšili kvalitu přepravy cestujících,“ řekl. Podle něj je hlavní problém v zastaralosti vozového parku ČD.

Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského si vozíčkářka vybrala spoj nevhodný pro tělesně postižené. „Pro svou cestu bohužel zvolila spoj, který nemá značku bezbariérovosti a patří do zbývající menší skupiny, která zatím nebyla modernizována. Pravděpodobně pro vyhledání spojení nepoužila některou z našich služeb vyhledání spojení se zadanou podmínkou přeprava osoby na vozíku,“ hájil svůj podnik.

Ministr dopravy Dan Ťok se také vyjádřil, že by do pěti let měl mít každý spoj speciální vagón pro vozíčkáře, aby měli při cestování co největší komfort.

Odborník radí vozíčkářům: Cestu plánujte předem

Na ČD je přitom kladen čím dál větší důraz právě v přepravě tělesně postižených. „Na počátku 90. let ČD přepravovaly řádově kolem 20 vozíčkářů ročně, dnes přepravujeme skoro tento počet každý den. Konkrétně v roce 2007 evidujeme přepravu 52 vozíčkářů, v roce 2014 již přepravu 4 897 vozíčkářů,“ dodal Šťáhlavský.

Cestování vlakem je pro vozíčkáře dobrodružství, jak to vlastně dopadne. Radek Musílek, který je mediálním koordinátorem Jedličkova ústavu a sám je na vozíčku, upozorňuje: „Doporučuju to dostatečně s předstihem naplánovat, raději si to i osobně obtelefonovat, ale stejně počítat s tím, že to nemusí úplně klapnout.“

ma.rka ( 23. června 2015 14:46 )

Kazda strana ma dve mince.Ano,cestovat jako balik neni v poradku.Nicmene,existuje-li jina moznost dopravy,pani Komanicka ji mohla vyuzit.Kazdy ma pravo volby.Neni snadne zit s postizenim,vim o tom sve.Ale na druhou stranu take vim, ze jsem to ja, kdo neco chce a kdyz neco chci, musim pro to neco udelat. Nevsimla jsem si, ze by pani Komanicka navrhla nejake reseni. Mela problem, druha strana ji vysla dle svych moznosti vstric a ona se ted na druhou stranu zlobi. Ma-li pocit, ze je neco spatne, proc sama pro to neco neudela? A jeji vymluva, ze v Cechach nemuze, protoze je Slovenka? Kdyz neco chci, nehledam vymluvy. Hledam reseni. Chce-li, aby vsechny vlaky byly bezbarierove, at prijde se resenim, kde maji Ceske drahy vzit penize na koupi novych vagonu. Nebo na ne usporadat sbirku... Pozadovat slevu na jizdne jako obcan jineho statu? Kdyz ja pojedu na Slovensko, dostanu ji? Tezko....Mam pocit, ze pani Komanicka se snazi jen upozornovat na problemy, ale tim vzdy skonci. Nevim, jak to funguje na Slovensku, ale kdyz je v Cechach tolik veci spatne, proc zde zustava? Natahovat ruku a brblat umi kazdy, ale vzit rozum do hrsti a hledat cesty a reseni, to boli... Ano, neni lehke byt postizeny, to nikomu neberu. Ale naucit se respektovat situaci takovou jaka je a pokusit se neco delat pro to, aby to bylo snazsi nejen pro mne, to vyzaduje usili. Az pani Komanicka prijde s resenim, ktere je akceptovatelne pro ni i pro Ceske drahy, klidne za ni prijdu a osobne se ji omluvim. Nyni vsak v mych ocich je jen jedna z tech, kteri si stezovali, stezuji a budou stezovat, at se jedna o prevareny caj nebo spatny vagon.

honza54.. ( 22. června 2015 21:52 )

co si stěžuje, tolik místa a jen pro sebe nikdo jiný z cestujících neměl

zhulena.vydra ( 22. června 2015 21:23 )

 Kdopak tu provokatérku vyfotil? Že by se fotila sama? 😂😂😂😂😂

cepino ( 22. června 2015 19:31 )

přesně takto jsem "cestoval" před 10-12 lety .musíte nahlásit týden dopředu ,že pojedete a jednou jsme se vraceli domu a do vagonu mi vrazili v balíku kuřata a ještě něco ted si nevzpomenu ale byl to příšerný zápach napsal jsem dopis na české dráhy a napsali že si vymýšlím ,ale jiné vagóny neměli (dělá tam spolužačka),jednou jsem nasedl do německého vagonu a to byl komfort bydlím v děčíně

Zobrazit celou diskusi