Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutný návrat domů: Převážejí ostatky obětí pádu letadla společnosti Germanwings

Autor: ČTK - 
9. června 2015
23:26

Z francouzského města Marseille odletělo v úterý večer do Düsseldorfu letadlo s prvními 44 rakvemi německých obětí, které si vyžádala březnová havárie airbusu německé společnosti Germanwings. Začal tak postupný převoz těl všech 150 obětí neštěstí a jejich předání rodinám v zemích jejich původu. Ostatky byly původně přepraveny z místa pádu stroje v Alpách do Marseille, kde sídlí vyšetřovatelé této letecké katastrofy.

Kromě celkem 72 německých občanů zahynulo v troskách letounu letícího na trase Barcelona  Düsseldorf 24. března také 47 Španělů. Ostatní oběti pocházely z 19 dalších zemí. Převoz a předání těl rodinám zpozdilo nejen vyšetřování, ale podle agentury AP i chyby, kterých se prý dopustili úředníci při vystavování úmrtních listů. Ty byly neplatné a musejí se předělávat.

Březnovou nehodu podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý německý pilot Andreas Lubitz. Podle francouzské prokuratury využil odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamknul a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem stroje do hor. Následné vyšetřování ukázalo, že pilot trpěl psychickými problémy. Letecké společnosti poté začaly přijímat opatření, která podobnou situaci znemožní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi