Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Smutný návrat domů: Převážejí ostatky obětí pádu letadla společnosti Germanwings

Autor: ČTK - 
9. června 2015
23:26

Z francouzského města Marseille odletělo v úterý večer do Düsseldorfu letadlo s prvními 44 rakvemi německých obětí, které si vyžádala březnová havárie airbusu německé společnosti Germanwings. Začal tak postupný převoz těl všech 150 obětí neštěstí a jejich předání rodinám v zemích jejich původu. Ostatky byly původně přepraveny z místa pádu stroje v Alpách do Marseille, kde sídlí vyšetřovatelé této letecké katastrofy.

Kromě celkem 72 německých občanů zahynulo v troskách letounu letícího na trase Barcelona  Düsseldorf 24. března také 47 Španělů. Ostatní oběti pocházely z 19 dalších zemí. Převoz a předání těl rodinám zpozdilo nejen vyšetřování, ale podle agentury AP i chyby, kterých se prý dopustili úředníci při vystavování úmrtních listů. Ty byly neplatné a musejí se předělávat.

Březnovou nehodu podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý německý pilot Andreas Lubitz. Podle francouzské prokuratury využil odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamknul a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem stroje do hor. Následné vyšetřování ukázalo, že pilot trpěl psychickými problémy. Letecké společnosti poté začaly přijímat opatření, která podobnou situaci znemožní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi