Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež František na návštěvě Sarajeva: Ve vzduchu cítím válku

Autor: ČTK - 
7. června 2015
09:05

Varování před "ovzduším války" a výzvu k náboženskému a etnickému usmíření v neděli během desetihodinové návštěvy Sarajeva adresoval bosenským katolíkům papež František.

Návštěvu, kterou provázely bezpečnostní obavy, nepostihl žádný incident, přestože hlava římskokatolické církve se po etnicky pestrém městě pohybovala v otevřeném automobilu.

Při mši v Sarajevu papež řekl, že ve světě "cítí ovzduší války" a v této souvislosti odsoudil ty, kteří toto klima úmyslně udržují. Jeho bohoslužby na olympijském stadionu v bosenské metropoli se zúčastnilo na 65.000 lidí.

Nejvyšší představitel římskokatolické církve přiletěl do Sarajeva ráno a za smysl návštěvy označil přání povzbudit k usmíření tři hlavní znesvářené národnosti země, katolické Chorvaty, pravoslavné Srby a muslimské Bosňáky, mezi kterými 20 let po válce stále panuje silná nedůvěra.

"Je to svým způsobem třetí světová válka podávaná po kouskách a v kontextu globální komunikace je zde cítit klima války," řekl papež během mše. "Je to klima, které vyvolávají a záměrně podněcují zejména ti, kteří si přejí střet mezi různými kulturami a civilizacemi, a také ti, kteří s válkami spekulují, aby vydělali na prodeji zbraní," dodal.

Avšak válka, upozornil dále František, je také destrukce, mnoho zničených životů. "Vy to víte velmi dobře, neboť jste to tady skutečně zažili: jaké utrpení, jaké pustošení, jaká bolest!," řekl.

Válka, která v letech 1992 až 1995 v Bosně provázela rozpad bývalé Jugoslávie, si vyžádala životy na 100.000 lidí a tisíce dalších jsou dosud nezvěstní. Polovina populace byla etnickými čistkami donucena opustit domovy.

Při setkání s vedením země, tříčlenným předsednictvem Bosny a Hercegoviny, které se uskutečnilo před mší, František vyzval Bosňany, aby odmítli "barbarství" těch, kteří pokračují ve vyvolávání rozporů, jež mají být "záminkou pro další nepopsatelné násilí". Nabádal, aby lidé trpělivostí a důvěřivým dialogem pokračovali v práci ve prospěch míru a soužití.

Po mši na olympijském stadionu papež v sarajevské katedrále vyslechl několik svědectví o zabíjení a mučení za války v 90. letech, včetně tragického příběhu řádové sestry unesené v roce 1993.

"Jsou to vzpomínky vašich lidí a lidé bez vzpomínek nemají žádnou budoucnost," řekl pontifik shromážděným duchovním. "Své dějiny nezapomeňte, ale kvůli míru, nikoli kvůli pomstě," dodal. Před jedním knězem, který za války trpěl, se papež uklonil a požádal ho o požehnání.

Podle bosenských médií obyvatelé převážně muslimského Sarajeva papeže při každé příležitosti nadšeně zdravili. Kolonu vozidel s papežským doprovodem, která projížděla městem, lemovaly tisíce lidí. Dřevěný trůn, na němž hlava římskokatolické církve seděla při mši, vyrobili muslimští řezbáři.

Na závěr návštěvy František zrušil svůj plánovaný projev a místo něj diskutoval s mládeží. Řekl mladým Bosňanům, že jsou první poválečnou generací, jejímž úkolem je splnit naděje na mírovou a harmonickou budoucnost.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi