Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exkluzivně v kuchyni fast foodu: Burger z mrazáku je hotový za 120 sekund!

Autor: Andrea Ulagová, Lukáš Červený - 
6. června 2015
05:31

Jídlo z prášku, špatné skladování potravin a přepálený olej. Právě tyto mýty o rychlém občerstvení se rozhodl rozptýlit jeden z nejznámějších fast food řetězců. Kameru Blesku proto nechal nakouknout do kuchyně. Jak to tam vypadá? A nezapomněla naše reportérka při přípravě hamburgeru na okurku jako slečna ve slavném náborovém klipu? Podívejte se na video!

Video Návštěva v McDonald's - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V kuchyni i ve skladech, kam běžně nemá zákazník přístup, panují velmi přísné hygienické podmínky. Pokud při nákupu hamburgeru uslyšíte pípnutí, je to znamení pro všechny zaměstnance, že si mají umýt ruce. Návod je vyvěšený přímo nad umyvadlem.

Zaměstnanci si musí pravidelně mýt ruce. Zaměstnanci si musí pravidelně mýt ruce. | Petr Novotný

Potraviny jsou skladovány v odpovídajících teplotách v obřích mrazících boxech, kde se pravidelně kontroluje, zda rtuť teploměru příliš neklesla či nestoupla.

Pohled do jednoho ze skladů Pohled do jednoho ze skladů | Petr Novotný

Zmrazené mleté hovězí maso z přední čtvrtě se smaží na grilu přibližně 120 sekund, zpětně je ještě kontrolováno, zda je dostatečně připraveno. Maso neobsahuje žádné separáty, není nijak předem dochucené, zaměstnanci jej osolí a opepří přesně odměřenou dávkou. Na maso smějí sahat pouze v rukavicích.

Kontrola teploty masa Kontrola teploty masa | Archiv Blesku

Ve chvíli, kdy je hamburger vyroben, běží mu „odpočet“. Pokud se do určité doby neprodá, je vyhozen. V minulosti čas odměřovaly hodiny, nyní je vše kontrolováno počítačem. Samozřejmě zaměstnanci musí mít přehled, kolik hamburgerů bylo vyrobeno, aby jich nebylo příliš mnoho a nelikvidovaly se zbytečně.

Hodiny, které odměřovaly čas hamburgerům. Hodiny, které odměřovaly čas hamburgerům. | Petr Novotný

Hranolky se smaží přesně tři minuty ve směsi slunečnicového a řepkového oleje. Ten je také kontrolován, aby náhodou nebyl přepálený. Teplota oleje se také hlídá, musí mít 168 stupňů.

Olej na hranolky je kontrolován. Olej na hranolky je kontrolován. | Petr Novotný

Restaurace lpí také na přesném třídění odpadu a jeho ekologické likvidaci. Pokud odložíte tác s jídlem, odpad se dále třídí ve speciální místnosti do barevně oddělených pytlů.

Třídění odpadu Třídění odpadu | Archiv Blesku

Většina surovin je od dodavatelů z Čech a Slovenska, další pak z Evropy, například hamburgerové housky peče rakouská firma.

Housky z Rakouska Housky z Rakouska | Petr Novotný

Jídlo z fast foodu není zcela jistě vzorem zdravé výživy, ale strávník nemusí mít obavy ze žaludečních obtíží, způsobených špatným skladováním nebo nevyhovujícími podmínkami v kuchyni.

joudajoudovy ( 6. června 2015 15:55 )

stejne to je sama fransiza jako ikea, jde jim pouze o zisk. na kvalitu a propustene zamestnance kaslou.

mortis69 ( 6. června 2015 14:02 )

Ty Bleskáčský HOVADA se ani neobtěžujou zveřejnit odeslaný příspěvek.***i zkurvený si tu hrajou na bohy.Sores promiň,ale znova to psát nebudu

mortis69 ( 6. června 2015 13:44 )

Dobrá Dědku,kup si od Babici hnědku a pak pou žij na WC štětku

xxx66 ( 6. června 2015 11:12 )

Tak si dej šťouchaný brambory s máslem

sores ( 6. června 2015 10:40 )

mortis69: ty už jsi nemocný teď když jsi takový ch.cípáček a ne chlap s 64 kg,brrr. Možná právě proto, čím se cpeš. To se ti ukáže až za pár let co jsi si tam dolů pouštěl za h.noje.

Zobrazit celou diskusi