Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny, varuje generál Pavel

Generál Petr Pavel varoval před možným bleskovým postupem Ruska v Pobaltí.
Generál Petr Pavel varoval před možným bleskovým postupem Ruska v Pobaltí.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK - 
27. května 2015
15:35

Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny. NATO by během té doby nebylo schopno patřičně reagovat, varoval dnes na bezpečnostní konferenci v Praze generál Petr Pavel.

Pavel je nastupujícím předsedou Vojenského výboru NATO. Varoval před tím, že politická reprezentace NATO není schopna dostatečně rychle reagovat na změnu situace. Pavel na konferenci s názvem „Naše bezpečnost není samozřejmost“ varoval, že opatření, která Evropa přijímá v souvislosti s hrozbami Ruska a takzvaného Islámského státu, „jsou až zarážejícím způsobem neúčinná“.

„Na straně aliance je jednou z nevýhod komplikovanost rozhodovacího procesu. Ta je daná prostě jen tím, že aliance má 28 členů a musí se na všech závěrech shodnout,“ řekl ČTK Pavel. Oproti tomu Rusko je podle něj schopno rozhodnout velmi krátce během několika hodin. Poznamenal, že schvalování na národní i alianční úrovni zabere mnohem delší čas než jaké jsou lhůty pohotovosti sil nejrychlejší reakce NATO. To je schopno zasáhnout do dvou dnů. Politický proces s dobou pohotovosti vojenských jednotek tak podle něj bude nutné do budoucna sladit.

Pavel poznamenal, že Rusko je schopno obsadit Pobaltí během dvou dnů, během té doby by NATO na situaci nestihlo zareagovat. Poté by bylo NATO před rozhodnutím, jestli půjde kvůli již obsazenému Pobaltí s Ruskem do války, která by mohla být i jaderná, řekl Pavel na konferenci. „Čistě z technického hodnocení situace, když vezmu, kolik je schopno Rusko generovat sil v Pobaltí, jaká je hloubka území pobaltských států, jaká je hustota sil na území pobaltských států, pak obsazení Pobaltí by skutečně mohlo být v řádu dnů,“ řekl poté Pavel ČTK.

„Druhou otázkou ovšem je, jak bude na Rusko fungovat element odstrašení, který aliance představuje svým článkem pět nebo svým jaderným komponentem,“ dodal. Pavlovi se také nelíbí nedostatky NATO ve sdílení zpravodajských informací, protože Aliance nemá svou zpravodajskou síť a systém.

Šedivý: Rusko by válku s NATO vyhrát nemohlo, ale...

S Pavlem však nesouhlasil stálý představitel Česka při NATO a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Zpravodajský proces v alianci je podle něj velice kvalitní. Podotkl, že Rusko by bylo pravděpodobně schopné během dvou dnů například obsadit Kyjev, ale je otázka, zda by poté mělo dostatek logistické podpory. Šedivý také poznamenal, že Rusko by válku s NATO vyhrát nemohlo a je si toho vědomo. Mohlo by se ale snažit destabilizovat společnost. Poukázal na podle něj prokazatelnou ruskou propagandu při debatě o radaru v Brdech nebo při průjezdu amerického konvoje Českem. Přivítal by proto, aby stát měl nástroj na kontrolu informačního prostředí. Ministerstvo obrany by se podle něj mělo vrátit ke konceptu vševojskové armády a rozvíjet pozemní síly včetně úvahy o výstavbě další mechanizované brigády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

valkaamir ( 31. května 2015 12:30 )

No koukam jak se nam zase nas vazeny general Petr Pavel vyjadril.Ale musime ho chapat je ve stresu svych nadrizenych v NATO tak se mu nedivim ze ma chaos v mozku .Nevim jak by to dopadlo kdyby opravdu nas vyhnal bojovat proti Rusku.Crani si sve splhounske postaveni platem ani nemluve .Tak musi pro svou karieru take neco delat ne??Odpuste mu to Patolizarstvi k NATU a berte ho s rezervou .

valkaamir ( 31. května 2015 11:39 )

No koukam s otevrenou pusou .Tos vylezl zrovna z hospody?Priste tak nechlastej kdyz si pletes USA s Ruskem.Potom Ti lide budou verit.Vrad se radsi do hospody magore.

nojasne ( 29. května 2015 23:17 )

Haha. Tak proč se rusáci tak berou o chudou Jižní Osetii, Podněstří ? Proč se do chudého Pobaltí nadšeně vrhli v rámci paktu Ribbentrop Molotov ? Snaží se nás připravit na válku, kterou připravuje ten zakomplexovanej estébák v Kremlu.

dumik ( 29. května 2015 22:56 )

jen abys nebyl v penále první, to víš, život tropí hlouposti ty hnědý more.

zkzkz ( 27. května 2015 21:10 )

Zobrazit celou diskusi