Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinovo Rusko zareagovalo na cvičení NATO ve Skandinávii. Plnou bojovou pohotovostí

Autor: ČTK - 
26. května 2015
10:19

V Evropě chrastí zbraně, na klidu to nepřidává. NATO vyrazilo do Skandinávie na další vojenská cvičení a trénuje stíhačky. Pozadu však nezůstává ani Rusko. Vladimir Putin nařídil plnou bojovou pohotovost vojsk protivzdušné obrany. 

Armády skandinávských zemí a několika států NATO zahájily v pondělí ve Švédsku letecké cvičení, které má simulovat mírovou misi OSN. Oznámilo to velení švédské armády.

Do manévrů se zapojilo 115 letounů a 3600 vojáků z devíti států, včetně neutrálních zemí Švýcarska, Švédska a Finska. Cvičící letouny budou využívat letecké základny ve Švédsku, Norsku a Finsku. Podle velitele švédského letectva Carla-Johana Edströma je cílem manévrů „připravit evropské letecké síly na budoucí ohrožení a budoucí mise“.

Cvičení pod kódovým označením Arctic Challenge Exercise probíhá v období zvýšené aktivity ruských ozbrojených sil v arktické oblasti a trvalého napětí mezi Ruskem a NATO kvůli ukrajinské krizi. Letos v dubnu publikovali ministři obrany pěti severských zemí společné prohlášení, v němž se zavázali k těsnější vojenské spolupráci.

Ministři ze Švédska, Finska, Norska, Dánska a Islandu označili chování Ruska za „největší evropské bezpečnostní riziko“. V pondělí zahájené manévry mají trvat do 4. června, ale bezprostředně na ně naváže další cvičení Baltic Operations za účasti 4500 vojáků ze 17 západních zemí.

V Rusku cvičí letectvo a protivzdušná obrana

Ruské vojenské letectvo a vojska protivzdušné obrany v centrálním Rusku byly dnes na rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvedeny do plné bojové pohotovosti v rámci mimořádné prověrky před rozsáhlým cvičením Centr-2015. Akce se podle ministerstva obrany účastní na 12 000 vojáků, 250 letadel a vrtulníků, jakož i 700 kusů dalších zbraní a vojenské techniky.

V rámci prověrky se letecké jednotky přemísťují na operativní letiště, aby je připravily na příjem hlavních sil. Přesuny podle médií uskutečňují rovněž jednotky protivzdušné obrany. Počítá se s ostrou střelbou, včetně odpalování střel s plochou drahou letu na cvičné cíle na Sibiři.

Cvičení je součástí série ruských vojenských manévrů z posledních měsíců. Odehrávají se na pozadí prudkého zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli údajnému zapojení Moskvy do konfliktu na východě Ukrajiny, což Moskva popírá.

valkaamir ( 31. května 2015 15:26 )

Dvacet let zabiraji NATO zeme z Varsavske smlouvy +Pobalti par let tomu zpet jeste jim to nestaci Chtely zabrat Ukrajinu Krym kde by byly USA a NATO zakladny k zajisteni Cerneho more Zakladny Bulharsko ,Rumunsko ,Turecko Recko jiz maji Ted tlaci Finsko ,Kanada je propagandicka take a to vam vy kreteni jeste nestaci sirit aktivni vojenskou propagandu proti Rusku .Beste radsi znovu chlamstat pivo v hospode a bavte se o zenskejch protoze s tech blbosti co kecate se vam udela spatne.

dumik ( 29. května 2015 22:54 )

ano, je dobře, když Rusko ukáže, že se nenechá ani zničit a ani okrádat - my jsme to neuměli

tgbg ( 26. května 2015 17:13 )

Teroristická rusko-fašistická vojska pod vedením Adolfa Putlera se znovu připravují na humanitárně-fašistickou okupaci a bombardování okolních států. Všichni sousedské státy fašistického Ruska, Rusko mají převelice v lásce, protože ruští fašisti se stále nemohou smířit s tím, že se tyto státy osamostatnily a nechtějí nic mít s ruskými fašisty.

gabreta ( 26. května 2015 15:46 )

To jsi mohl zaznamenat větší blbost, že Evropu osvobodili spojenci a Rusko jim jen přicmrndávalo nebo že Osvětim osvobodili Ukroši!

gabreta ( 26. května 2015 15:42 )

Jo, jo. Stejně tak mi připomínaly letecký útoky USAF v době míru a bez mandátu RB OSN, na svrchovaný stát Srbsko. A hlavně v Bělehradě na civilní cíle, včetně nemocnic, jako nálety spojenců na do té doby nedotčené Drážďany přeplněné uprchlíky!! Takové jsou mírové mise USA!!

Zobrazit celou diskusi