Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinovo Rusko vede informační a psychologickou válku, varuje generál Petr Pavel

Rusové vedou psychologickou a informační válku, míní generál Petr Pavel.
Rusové vedou psychologickou a informační válku, míní generál Petr Pavel.  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2015
07:19

Chystá se na jednu z čelních pozic v NATO, ovšem v době, kdy jsou mezinárodní vztahy značně napjaté. Generál Petr Pavel přitom varuje před hrozbami z východu. Rusové podle něj „používají velmi dovedně informační a psychologickou válku jak doma, tak v zahraničí“.

Ruská intervence na Ukrajině NATO překvapila a aliance nyní musí ujistit veřejnost, že má prostředky a vůli Moskvě čelit. V rozhovoru pro agenturu AP to dnes řekl náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel, kterého čeká v brzké době nástup do funkce předsedy Vojenského výboru NATO. 

„Ruskému vedení se podařilo, možná překvapivě, výrazně sjednotit veřejné mínění v názoru, že všechno zlé, co se děje v Rusku, je poháněno Západem v čele se Spojenými státy a že Rusko je opět v pozici, kdy se musí bránit,“ řekl Petr Pavel.

Členové NATO by podle něho měli věnovat více prostředků na obranu, provádět další společná vojenská cvičení a pevně čelit ruským krokům. Generál Pavel k tomu dodal, že spojenci musejí být připraveni na to, aby se vypořádali s nekonvenčním válčením, které ilustruje ruská podpora separatistů na východě Ukrajiny. Rusko podniklo „široký a velkorysý“ program modernizace svých vojenských kapacit a NATO na to musí reagovat, řekl dále Petr Pavel.

„Jako voják musím být znepokojen kroky Ruska, protože zvýšení jeho (vojenských) schopností a jeho vůle jich použít je evidentní,“ upozornil český generál. Pavel poukázal na dosavadní alianční a ruskou aktivitu. V roce 2013 provedlo NATO cvičení v Pobaltí a Polsku se zhruba 6000 vojáky, zatímco Rusko uspořádalo přibližně ve stejné době manévry v západní části země s nejméně 38.000 vojáky. „Tato cvičení jsou naprosto nesrovnatelná,“ řekl český generál.

Moskva prý tvrdila, že její manévry byly zaměřeny na vypořádání se s možností teroristického útoku. Toto vysvětlení označil Pavel za „výsměch“. NATO má podle něj naprosté oprávnění odpovědět ve stejném měřítku a ve stejném rozsahu, aby alespoň tímto způsobem ujistilo veřejnost v členských zemích, že je schopné v daný čas aktivovat takovou sílu a prostředky. Také tím má vyslat jasný signál Rusku, že má tuto schopnost a že je připraveno ji v případě potřeby použít. „To je, myslím, důležité poselství,“ uzavřel český generál.

japos22 ( 20. dubna 2015 20:15 )

Rusko chce jen obchodovat a dál prosperovat - - propaganda je jen od zaprodance Pavla - že se nestydí hnát naši republiku do katastrofy, v případě konfliktu jsme vymazáni z mapy - stydím se za tyhle zaprodané vlastizrádce, je to hnus nejhrubšího zrna

jinotaj ( 17. dubna 2015 10:19 )

Ten clanek jsem cetl nekolikrat, ale nic o impotentech ani to ze si USA preje valku tam neni. Pokud by ale nekdy byla, tak by se stejne a jemu podobni co tu jsou meli nekam dobre schovat, protoze by mozna nemuseli prezit? :<

stejne ( 16. dubna 2015 16:43 )

nesmysli???? Čau xiomo, nesmysly a ne nesmysli. Jízda dragounů, pokud se jim tak dá říkat, dragoun je trošku něco jiného, ale budiž, ta ti ukázala, že se dopředu nacpaly kurwy v mini, které si chtěly vydělat a v druhé řadě jsi viděla už jen naše osmahlé koupené krajany z Chánova.

stejne ( 16. dubna 2015 16:40 )

Co kecáš? Co nám chceš namluvit Pavle? Už nežijeme ve středověku, aby jste nám nakydali takové voloviny. Jediní, kteří chtějí válku a z válek žijí jsou USA. Největší agresor světa. Putin je otcem, má mladou, krásnou ženu, jen debil by věřil, že by chtěl válku. Za to ti impotenti z Bílého domu se třesou a přemýšlej jak by 3. světovou vyprovokovali.

marais ( 16. dubna 2015 10:46 )

To vaše strašení si strčte někam... nikdo nechce válku ... to jen zbrojní magnáti, váleční štváči a generálové chtějí válku! Že vám není hanba štvát státy proti sobě!

Zobrazit celou diskusi