Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelené Irsko dalo zelenou homosexuálním sňatkům v referendu

Irští homosexuálové se radují, v referendu se obyvatelé rozhodli pro sňatky homosexuálů. Katolíci již uznali pořážku.
 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
23. května 2015
18:07

Výrazná většina Irů se v pátečním referendu vyslovila pro uzákonění homosexuálních sňatků. Pro manželství osob stejného pohlaví hlasovalo 62,1 procenta voličů. Vyplývá to z oficiálních výsledků hlasování. Irsko se tak stalo první zemí na světě, kde byly takové svazky uzákoněny v plebiscitu.

Výsledky hlasování oznámilo volební centrum umístěné na dublinském hradě. Po vyhlášení výsledků tam jásaly, mávaly duhovými vlajkami, objímaly se a líbaly stovky lidí, kteří ohlášení výsledků sledovali před velkoplošnými obrazovkami na hradním nádvoří a částečné výsledky oslavovali už od dopoledních hodin. Slavilo se také v ulicích irských měst, zejména v centru irské metropole.

Také účast v referendu přitom byla poměrně vysoká, 60,5 procenta. Do země se speciálně kvůli hlasování v referendu vrátilo i velké množství převážně mladých lidí, kteří žijí v zahraničí. Ačkoli poslední průzkumy těsně před hlasováním ukazovaly mírnou převahu těch, kteří ústavní zrovnoprávnění sňatků gayů a lesbiček podpoří, analytici upozorňovali na to, že v silně katolickém Irsku stále existuje možnost, že nakonec zvítězí zastánci tradiční definice manželství. To se ale nakonec nestalo.

„Jsme první zemí na světě, která do ústavy vetkne rovnost sňatků a udělá to na základě lidového hlasování. Jsme pro zbytek světa majákem svobody a rovnosti. Můžeme na sebe být jako Irové velmi pyšní,“ řekl ještě před oficiálním oznámením konečných výsledků referenda irský ministr zdravotnictví Leo Varadkar, který na začátku kampaně prosazující homosexuální sňatky veřejně přiznal, že je gay. Prohrou je výsledek referenda pro katolickou církev.

Porážku uznala i katolická organizace Iona Institute, která vedla kampaň proti legalizaci homosexuálních sňatků. Homosexuální sňatky před referendem podpořily všechny hlavní irské politické strany. Irsko spolu s Maltou a Polskem patří k tradičním katolickým baštám v Evropě, za posledních 20 let ale v uznávání práv homosexuálů udělalo značný pokrok.

Velkým přelomem byl rok 1993, kdy země zrušila zákon z 19. století, který zakazoval sexuální styky mezi muži. Od roku 2011 pak mohly osoby stejného pohlaví uzavírat registrovaná partnerství, která v otázce dědictví či daní zaručují právní rovnost s tradičními manželskými svazky.

zauber ( 24. května 2015 06:24 )

Denně se dočítám o obavách celého světa z muslimů a islámistů. Já osobně z velikou nevolí pozoruji jak se nám ten svět hnusně otepluje. Kam člověk vkročí, kam se podívá tam je buzna na buzně. Televize, noviny, všude samej úchylnej buzerant. Tak nevím co bude menším zlem, zda budou svět ovládat muslimové, anebo buzeranti.

aaobcanka ( 24. května 2015 05:34 )

Vladimír Rojko, Ostrava, 23. května 2015, Další krok k celoevropské sebevraždě. Jako by nestačila islámská intervenční armáda, která k nám proudí po moři z Afriky a z Blízkého východu. Abychom úplně ztratili vůli se jí bránit, uzákoní se ještě tyto perverzní parodie manželství. Ale nebojte, muslimové této dekadenci učiní rázně přítrž, až v Evropě zavedou právo šaría. Zdá se, že nic jiného si úchylná Evropa rezignující i na prostou reprodukci nezaslouží. Ještě si na to vy všichni, kdo nyní jásáte nad vítězstvím tohoto deviantního myšlení, vzpomenete, až ucítíte chladnou ocel muslimského nože na svém krku...

k.999 ( 23. května 2015 19:04 )

Láska kvete.

moiaza ( 23. května 2015 18:58 )

Bože na nebi, to zas bude parné léto. Hnus velebnosti. Hnus!

politikus ( 23. května 2015 18:43 )

Lidstvo degeneruje a ještě se u toho raduje. 

Zobrazit celou diskusi