Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama bojuje za homosexuály, chce jim povolit sňatky

Ilustrační foto. Budou moci homosexuálové v USA uzavřít manželský svazek? Zatím ne. Ministerstvo spravedlnosti dbá na dodržování nynějšího zákona, dokud ho ústavní soud nezruší
Ilustrační foto. Budou moci homosexuálové v USA uzavřít manželský svazek? Zatím ne. Ministerstvo spravedlnosti dbá na dodržování nynějšího zákona, dokud ho ústavní soud nezruší  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, evak - 
23. února 2011
22:30

USA v otázce sňatků homosexuálů stále jedná podle zákona, který připouští manželský svazek pouze mezi ženou a mužem. Gayům a lesbičkám nezbývá nic jiného, než se spokojit s registrovaným pratnerstvím, a to jen v několika státech. To by se ale mohlo díky Baracku Obamovi změnit.

Americké ministerstvo spravedlnosti přestane v soudních řízeních obhajovat zákon, který zakazuje svatby osob stejného pohlaví. Oznámil to dnes ministr spravedlnosti Eric Holder. Dokud ale soudy zákon neoznačí za protiústavní a nezruší ho, bude vláda vyžadovat jeho plnění, zdůraznil ministr.

Ministra vyzval k zastavení obhajoby zákona americký prezident Barack Obama. Osobně totiž zastává názor, že zakazovat sňatky homosexuálů není slučitelné s ústavou USA.

Obamova vláda v současnosti vede spor o ústavnost zákona o manželství. Norma z roku 1996 označuje manželství jedině jako svazek muže a ženy. Homosexuální aktivisté ale zákon napadli u soudu v Bostonu, který normu označil za protiústavní. Vláda se odvolala s odůvodněním, že musí hájit všechny zákony s federální působností.
Sňatky homosexuálů zakazují i právní předpisy většiny amerických států. Výjimku tvoří pouze Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire a Vermont a federální distrikt hlavního města Washingtonu. V několika dalších státech jsou nicméně povolena registrovaná partnerství.

Prezident nechal zušit nesmyslné armádní pravidlo

Obama se už v uplynulých měsících zasadil za práva homosexuálů. V prosinci se mu podařilo v Kongresu prosadit plán na zrušení armádního pravidla "neptej se a mlč", které znemožňovalo homosexuálům v armádě otevřeně se přihlásit ke své orientaci.

Obhájci práv homosexuálů vládní rozhodnutí ke stále platnému zákonu uvítali. Obama si však podle agentury Reuters proti sobě zřejmě popudí konzervativní Američany.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi