Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Zařídil mu schůzku s papežem: Kardinál Vlk se zastal vyhozeného arcibiskupa a schytal to na Slovensku

Autor: ČTK, simao - 
21. května 2015
07:21

Český kardinál Miloslav Vlk se aktivně zapojil do vleklé kauzy bývalého slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka, kterého za podivných okolností vyhodili v roce 2012. Domluvil Bezákovi dokonce schůzku s papežem Františkem. Jenže nyní to Vlk od Bezákových kritiků schytal. Nařkli ho dokonce z lhaní!

Případ odvolání trnavského arcibiskupa Bezáka se táhne od roku 2012. Funkce ho zbavil papež Benedikt XVI. Za nejasných okolností. Spekulace byly pořádně divoké, od postoje k některým církevním záležitostem přes výskyt homosexuálních knězů v jeho okolí až po Bezákův údajný sklon k exorcismu, tedy vymítání ďábla, či dokonce posedlost...

Oficiálně důvody odvolání objasněny nebyly. Sám Bezák hovořil o nedostatcích v účetní evidenci a o nestandardních transakcích arcidiecéze za jeho předchůdce v úřadu. Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali mnozí slovenští věřící s nevolí. Bezákův případ začal opět budit vášně poté, co mu český kardinál Miloslav Vlk domluvil osobní audienci dokonce u papeže Františka.

Po audienci u papeže Vlk předpověděl Bezákovu rehabilitaci. Katolickému deníku popsal, jak probíhala schůzka s papežem. "Mons. Bezáka jsem jen doprovázel. Chtěl, abych tam šel s ním. Nebyl jsem ani napsán na seznamu audiencí, ale když Svatý otec zjistil, že jsem přítomen, pozval mě dál. Papež vytvářel otevřenou atmosféru důvěry tím, že soustředěně a se zájmem naslouchal, zajímal se, kladl otázky," uvedl Vlk.

U papeže prý poseděli přes 20 minut. Závěr? "Papež pozorně vyslechl vyprávění Róberta Bezáka, zeptal se ho, co si myslí o řešení celé situace, a nakonec řekl, že si věc prostuduje a rozhodne o řešení," pokračoval v Katolickém deníku Vlk a dodal: "Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením. Mám dojem, že Mons. Bezák se na Slovensko nevrátí. Papež mu dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitace."

Proč se pustili do kardinála Vlka

Vlk to však od Bezákových kritiků sám schytal. Na Slovensko prý totiž doputoval dokument z Vatikánu, vysvětlující, že šlo opravdu o ryze soukromou schůzku a papež nevstupoval do Bezákových předchozích záležitostí. Jak upozornil čas.sk, kardinála Vlka tak někteří slovenští biskupové považují dokonce za lháře! Mezitím se však na Slovensku pátrá i po tom, kdo Bezákův konec vlastně zapříčinil.

Současný bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský Bezákovo odvolání nedávno komentoval pro Pluska.sk. "Bezák byl odvolaný rozhodnutím nejvyšší autority. Já jsem o jeho odvolání nežádal," uvedl Zvolenský a dodal: "Uvědomuji si, že to mnozí označí za alibismus, ale dovolte mi zopakovat ještě jednou, že Róberta Bezáka jsem neodvolal ani já, ani Konference biskupů Slovenska. Na to nikdo z nás prostě nemá pravomoc. Já jsem nebyl Bezákovým 'šéfem', ani 'katem', ačkoliv to někteří stále opakují."

Podle arcibiskupa Zvolenského nebyl Bezák odvolán bezdůvodně. Rozkol mezi slovenskými věřícími kvůli této věci je podle něj bolestný, "ale nepovažovali jsme za vhodné, abychom se ze Slovenska angažovali takovým způsobem, jakým to učinil například pan kardinál Vlk", zdůraznil Zvolenský na serveru Pluska.sk. To, že Vlk zařídil Bezákovi audienci u nynějšího papeže, označil za překvapení. Zvolenský uvedl, že si přeje, aby Bezákovo přijetí u papeže vedlo k uklidnění situace a nerozdmýchalo další hádky, což se však momentálně děje. Ani Zvolenský si však neodpustil rýpnout do Vlka - kardinál mu prý svou angažovaností uštědřil pohlavek. Ale rád jej snese, pokud se tím otevře příležitost urovnat spor pro dobro věřících....

stanislavhahn ( 21. května 2015 11:32 )

Také bych je zrušil a majetek odebral a rozdal...

ivoadler ( 21. května 2015 11:04 )

Vlk se nažral a koza zůstala celá.

petrkramnypresident ( 21. května 2015 10:58 )

Přeloženo: policajt do basy

deratizater ( 21. května 2015 10:37 )

nehřeš synu nebo tě čert odnese do pekla

sachmet ( 21. května 2015 10:33 )

Zrušit církve - a nejen tu katolickou. Od počátku lidstva zneužívali nejprve šamani potom kněží nevědomosti a strachu lidí, aby je okrádali! Neměli s nikým slitování a ve jméno jakéhokoliv Boha byli schopni krást a vraždit. Vadí mi , a to velmi, že se církvím vrátili majetky, protože se jim vrátilo to, co samy nakradly - ale to už se neříká. Církve mi měly být placeny z darů jejich věřící. To by mi fakt zajímalo, kdo by v tomto státě platil, aby se mohli kněží vyvalovat a měli proto čas strkat své pařáty do věcí, které jim nepřísluší! Např. katoličtí kněží mají dodržovat někdy od r. 1122 celibát, tak jak mohou někomu radit o manželství apod. Vždyť oni o tom nemají nic vědět! a tak dále - a tak dále. Chce se mi ze všech blejt velebnosti!

Zobrazit celou diskusi