Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obamův smutek: Dva rukojmí teroristů zemřeli při zásahu Američanů

Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
19:27

Poslali bezpilotní letoun, aby zabil teroristy. Jenže s nimi zemřeli i dva nevinní rukojmí. Prezident USA Barack Obama dnes oznámil jejich jména. A za řečnickým pultíkem v Bílém domě byl patrný jeho hluboký zármutek. Akci však považuje i nadále za oprávněnou. Někde se však stala chyba...

Americký prezident Barack Obama na sebe dnes vzal "plnou odpovědnost" za incident z letošního ledna, při němž během operace proti teroristům na afghánsko-pákistánské hranici přišli nešťastně o život dva rukojmí al-Káidy z USA a Itálie.

Útok na islamisty byl tehdy veden s pomocí dálkově řízeného bezpilotního aparátu. Při zásahu přišli o život Američan Warren Weinstein, kterého al-Káida zadržovala od roku 2011, a Ital Giovanni Lo Porto, který byl v zajetí od roku 2012. Informace o okolnostech jejich smrti se dnes objevila poprvé.

"Uvědomuji si, že žádná slova nemohou nahradit jejich ztrátu," prohlásil Obama a dodal, že Američané tehdy neměli žádné informace o tom, že rukojmí z USA a Itálie se zdržují právě v místě útoku.

Akce byla podle prezidenta oprávněná. Obama vyjádřil soustrast rodinám Weinsteina a Lo Porty a prohlásil, že hluboce lituje smrti obou mužů. "Zpravodajské informace a stovky hodin sledování nás tehdy přesvědčily o tom, že jde o základnu al-Káidy, kde nejsou žádní civilisté. Jiný zásah proti zločincům nebyl možný," řekl šéf Bílého domu.

Zabili Američany v řadách teroristů. Včetně mluvčího bin Ládina

Během útoku byl zabit Američan Ahmed Farouq, který byl podle Bílého domu jeden z vůdců al-Káidy. Ve stejné době na afghánsko-pákistánském pomezí přišel o život i další Američan Adam Gadahn, který v řadách teroristů působil jako propagátor.

Gadahn, který byl podle agentury AP dokonce mluvčím vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina, se narodil v roce 1978 v americkém Oregonu jako Adam Pearlman. Jeho otec si změnil jméno v 70. letech. Gadahn, který vyrůstal jako evangelík, v 17 letech přešel k islámu, přemístil se do Pákistánu a dal se do služeb al-Káidy. Objevil se na několika videích odsuzujících akce americké armády v Afghánistánu. Gadahn se nakonec stal jediným Američanem, který byl po druhé světové válce obviněn z velezrady. Za pomoc vedoucí k jeho dopadení byla vypsána odměna jeden milion dolarů.

stejne ( 24. dubna 2015 11:04 )

http://www.mzv.cz/public/a5/5/85/193173_14922_Dekadence.jpg 6e by to byla jejich podoba?

stejne ( 24. dubna 2015 10:40 )

V USA tak města ujdou, na vesnici bordel a chudoba. Stejné jako v Rusku.

stejne ( 24. dubna 2015 10:36 )

 No prosím a už to tady máme. Ty huso, ty provokatérko, je vidět jak jsi tupá, hloupá, prostě blbka, která všechno překroutí. Psala jsem snad, že jsem v těch zemích studovala??? Psala jsem jasně, že jsem tam žila a to díky tomu, že jsme se ohledně povolání otce stěhovali. Můj otec není nějaký nádeníček, víme? Ano nyní jsem v Irsku. Když nevíš co dělám, proč si jako hloupá kachna všechno jen domýšlíš? Já nemám důvod lhát, já nemám důvod dělat něco hezčí a něco horší jako ty. Jak vidíš, docílíš jen samé blitky. Prostě husa s vymytým mozkem, která nám tady bude stále lhát jak se má dobře. To by jsi byla jiná, to by si se nikomu nevysmívala, to nemají štastní lidé zapotřebí. A já si to od takové nuly jako jsi ty nenechám líbit. Mě se po Česku stýská a nechci aby tuto zemi někdo, kdo má tak ubohé vlastnosti, tak odporný charakter jako ty, urážel.

stejne ( 24. dubna 2015 10:26 )

Tak poslouchej ty Kanadanko, to jak jsi mě popsala sedí na tebe, kryso. Nejde o včerejšek, ale celkově jak se ty a pgga chováte na diskusích. Jak můžete a to hlavně pgga  haníte Zemana, Česko a tím i nás. To neznamená ty huso hloupá, že jsem rudofil. Jen sem chodíte a provokujete a přitom každý blb ví jaké má USA problémy. Nejenom já, ale i osttaní mají vás plné zuby. Když jsme pro vás tak hnusní, co za námi vy dvě dolejzáte? Někdy si myslím, že jste jedna osoba, pgga. A neumíš ukončit větu, jen debil dělá tečičky. Takže asi tak. Jste provokatérky a lžete kde se dá.

zlobivka1986 ( 23. dubna 2015 23:50 )

Přijal plnou odpovědnost? A kolik pak let dostane za vraždu dvou lidí? Aha diplomatická imunita. Takže to s tou odpovědností nebude tak horké. A případné odškodné rodinám taky nebude platiti ze své kapsy Takže hezké slovíčkaření, ale defakto se nic neděje a jede se dál.

Zobrazit celou diskusi