Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konečně na svobodě: Francouzští vojáci osvobodili rukojmího z Nizozemska v Mali

Autor: ČTK - 
7. dubna 2015
08:20

Francouzské zvláštní síly osvobodily Nizozemce Sjaaka Rijkeho uneseného před více než třemi roky v Mali skupinou napojenou na teroristickou organizaci Al-Káida. Při operaci francouzské jednotky zabily dva bojovníky a další dva zajaly, řekl mluvčí francouzských protipovstaleckých operací v regionu Michel Sabatier.

Vlakový průvodčí Sjaak Rijke byl zajat v Timbuktu v listopadu 2011, když byl na dovolené s manželkou. Jeho manželce se podařilo ozbrojencům uniknout. Podle úřadů byl osvobozený muž dočasně převezen na základnu na severovýchodě Mali.

Nizozemský ministr zahraniční Bert Koenders uvedl, že Rijke je vzhledem k okolnostem v dobrém stavu a je v péči lékařů a pracovníků velvyslanectví. Brzy se setká se svou rodinou.

Francie zasáhla proti radikálům napojeným na Al-Káidu ve své bývalé kolonii v lednu 2013. Loni zde zahájila operaci nazvanou Barkhane, jejímž cílem je boj proti radikálním islamistům napojeným na teroristickou organizaci Al-Káida v subsaharské Africe. Na území ohraničeném Mauritánií na západě a Čadem na východě v ní působí kolem 3000 mužů.

Nizozemští vojáci byli nasazeni v Mali v rámci bezpečnostní a mírové mise pod záštitou Organizace spojených národů, napsala agentura Reuters. V Mali v současné době působí také téměř 40 českých vojáků v rámci výcvikové mise Evropské unie. Hlavním cílem mise je pomoc při výstavbě a výcviku maliské armády.

bandour ( 7. dubna 2015 12:34 )

ještě, že nepřišla písečná bouře, byl by tam o dva roky déle.

Zobrazit celou diskusi