Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při zásahu v Uherském Brodě pochybili dva policisté: Už si vyslechli obvinění

Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
13:21

Na tragické únorové střelbě v Uherském Brodě, kde střelec usmrtil osm lidí, se podílela jen jedna osoba, řekl dnes novinářům státní zástupce Roman Kafka. Policie zahájila kvůli případu kázeňská řízení se dvěma policisty z operačního střediska, podle krajského ředitele Jaromíra Tkadlečka ale jejich případná pochybení neměla vliv na životy obětí. 

Tragédie se stala 24. února v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let a pak i sebe. Muž tehdy vešel dovnitř a bez varování začal střílet. K obětem neměl žádný vztah. Další žena byla zraněna, několika lidem se podařilo utéct. Podle Kafky byla spáchána osminásobná vražda a pokus o vraždy dalších lidí. 

Muž střílel legálně drženými zbraněmi. Událost vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. Podle výsledků vnitřní kontroly ale chyboval jen operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Zákrok zpochybnil kvůli lidem uvnitř restaurace, aby se nestalo "ještě něco horšího". Velící policista se ale jeho názorem neřídil. 

Krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček dnes řekl, že jeho náměstek zahájil kázeňské řízení se dvěma důstojníky, výkonným a řídícím důstojníkem zlínského operačního střediska. Podle něj nebyly některé postupy v souladu s interním řízením. Tkadleček uvedl, že šlo o pochybení technicko-organizační, které ale podle něj nemohlo mít vliv na ohrožení života a zdraví poškozených. 

Kázeňské řízení podle něj potrvá dva až tři týdny. Pokud pochybení potvrdí, policisté by mohli být napomenuti, mohl by jim být snížen plat či odňaty medaile, vyznamenání nebo služební hodnosti. Zásahem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle.

 

Policie i státní zastupitelství po tragédii přijímají více oznámení od obyvatel, která se týkají obav z držitelů zbraní či problémů v mezilidských vztazích. Podle Tkadlečka se objevily i výhrůžky typu "Ať nedopadnete jako v Uherském Brodě". "Jsem přesvědčen, že lidé budou minimálně několik měsíců vnímavější a citlivější k této problematice," uzavřel Tkadleček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 23. dubna 2015 15:47 )

ZAHRÁLI TO DO AUTU !

aronak ( 23. dubna 2015 15:01 )

Hlavně, že to vyšetřili a našli viníky. Vždycky to odnesou ti nejnižší. Tady se střílelo, tak pro jistotu počkali, až pachatel vystřílí zásoby munice a pak, když je po všem, vlítne dovnitř komando. V Pcích pro jistotu policajt (ale neměl uniformu, takže se lze domnívat, že jde o podvodníka - v dnešní době nikdo neví, jestli to opravdu policista je nebo ne, když nemá uniformu) napadne bezbranného člověka, který přechází silnici a srazí ho na zem. Divná ochrana nás občanů.

plzenska ( 23. dubna 2015 14:12 )

V Uherském Brodě sedím na záchodě vedle se tak trochu střílí policajti strachy kvílí, v Uherském Brodě sedím na záchodě sedím tam ještě dnes o pomoc volám - SOS !

kaaalda ( 23. dubna 2015 13:58 )

Je to obrovská ostuda,že na svém místě ještě stále sedí Krajský ředitel!!!Kdyby jen jeden jeho podřízený pochybil,už dávno měl být u cesty s plácačkou...tak ale nikdo správně neřídil zásah,celé to bylo divné a základní poslání Policie nebylo kvůli sráčům plněno.Hanba

Zobrazit celou diskusi