Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb další oběti masakru v Brodě: Zednický mistr našel smrt 100 metrů od domova

Autor: dce, sch - 
3. března 2015
14:40

Je to přesně týden, co došlo k šílenému masakru v Uherském Brodě, při kterém zahynulo osm lidí a jejich vrah. V Šumicích nedaleko Uherského Brodu se rodina loučí s další obětí - tentokrát jde o třiašedesátiletého zednického mistra. 

Když šel Václav Jančařík posedět v úterý do restaurace Družba s přáteli, on ani nikdo jiný ještě nevěděli, jaká otřesná tragédie se stane. Václav zemřel sotva sto metrů od svého bydliště. „Ostatní utekli a on tam zůstal,“ svěřila se Blesku vdova Ludmila (61). 

Václava pohřbí rodina ve farním kostele Narození Panny Marie v Šumicích, odkud pocházel. Zednický mistr, který nedávno nastoupil do zaslouženého důchodu, po sobě nechal manželku a dvě dospělé děti.

Půl hodiny před obřadem se v krásném kostele v Šumicích sešlo asi dvacet lidí a začali se modlit. Václav Jančařík pocházel z věřícího zázemí, a tak podle starého křesťanského zvyku při příchodu kropili lidé rakev svěcenou vodou. Lavice v kostele se rychle zaplnily truchlícími lidmi. Většina z nich jsou starší lidé, zřejmě místní, kteří Václava asi znali osobně.

V kostele se sešlo přes dvě stě lidí. Na počátku zazněly varhany a skladba Mše za zemřelé. „Náš život visí takřka každý den na vlásku. Každý den je vlastně zázrak, ačkoliv je člověk vlastně nejdokonalejším tvorem na zemi,“ prohlásil farář při pohřbu. „I kdyby nás opustil nejbližší člověk, nesmíme propadat beznaději.“

Na závěr se truchlící pomodlili za všechny oběti masakru a zazněla skladba Hledám tvoji tvář, pane můj. Po více než hodině se rodina s Václavem rozloučila a hloučky truchlících se vydaly ve smutečním průvodu na hřbitov.

tajna1509 ( 3. března 2015 14:47 )

 uprimnou soustrast rodinam vsech zastrelenych - a ty blbej pisalku uz jsi videl vesely pohreb ???? ten tvuj nadpis bych te vyrazila jak tridu

Zobrazit celou diskusi