Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svědek masakru, který přežil na záchodě: Modlil jsem se za lidi uvnitř

Autor: simao - 
24. února 2015
16:25

Střelce z Uherského Brodu patrně potkal při příchodu do restaurace. To s ním ještě prohodil pár slov. O chvíli později došlo v restauraci Družba ke krveprolití. Svědkovi Petru Gabrielovi zachránilo život to, že odešel na toaletu, kde pak zůstal ukrytý a po telefonu informoval svou manželku, asistentku uherskobrodského starosty.

Manžel starostovy asistentky Petr Gabriel byl těsně před střelbou v kontaktu se samotným útočníkem. "Já jsem šel do restaurace na oběd, a protože chodím rychleji a do schodů vždy skoro běžím, tak na schodech předbíhám nějakého staršího pána v modré bundě s knírkem. Myslím, že to byl asi on, protože časově to odpovídalo. Ještě mu říkám, že ho předběhnu, ale že se na něj oběd jistě ještě dostane," řekl Gabriel České televizi.

"Nahoře jsem se ale ještě rozhodl, že si odskočím na záchod, protože se mi chtělo, a to mi vlastně nejspíš zachránilo život," popsal ČT svědek masakru, který se zamknul na WC a volal své manželce.

"Volal mi taky ještě jeden kolega, tak jsem tam vyřizoval ten hovor, protože tam byl klid, ne jako v té hučící restauraci. A pak už jsem zaslechl střelbu. Lidi tam začali vykřikovat, létaly tam věci. Tak jsem se tam na tom záchodě schoval a tam jsem přečkal ty dvě hodiny než mě zásahovka osvobodila," řekl Gabriel České televizi. Za lidi uvnitř se prý jako silně věřící člověk modlil. A dodal: "Připadal jsem si jako ten muž ve Francii, jak se schovával ve skříňce v kuchyni před těmi teroristy. Tohle nejspíš nebyl terorista, ale mě ta situace přišla podobná."

"Já jsem dostal první informace od mojí asistentky, protože její manžel byl v inkriminovanou dobu v této restauraci na obědě. Pouze to, že si odběhl na toaletu, mu pravděpodobně zachránilo život. On ji jako první informoval o tom, co se děje," potvrdil pak ve vysílání České televize starosta Uherského Brodu a senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL), který následně zalarmoval policii.

Jeho asistentka, inženýrka Leona Gabrielová, musela být v tu chvíli strachy bez sebe. "Byly to nekonečně minuty obrovského strachu, beznaděje, nejistoty," popsal starosta, jak komunikace s Gabrielem probíhala. "Je to běžná restaurace, sám jsem tam občas zavítal na oběd," poznamenal starosta. Družbu označil za slušnou restauraci. "Informaci, že střelec obrátil zbraň proti sobě, mám potvrzenou od zdroje blízkého zásahovce," dodal Kunčar, podle kterého byl střelec místní občan a pravděpodobně se mělo jednat o psychicky labilního jedince. "Je to šok, opravdu by mě nenapadlo, že v městě naší velikosti by se něco takového mohlo stát," řekl pro ČT. "Já předpokládám, že se jednalo o ojedinělou akci... Na tomto místě udeřil osamělý střelec bez jakéhokoli varování," dodal.

elenjirsova225 ( 25. února 2015 14:41 )

Drtivá většina tady z vás, jste ubožáci, ubohý ubožáci. komentujete něco, o čem víte kulový a blbě žvaníte. Ten vrah co to udělal, byl prý psych.labilní-no to je možné. ALE proč?? Protože v tomto státě takhle dopadne hodně lidí-bezmoc, nezaměstnanost, nikdo nevíte jak dopadnete a co zlého vás potká a jak se pak zachováte. Vy dovedete akorát blbě žvanit, dělat si z toho legraci a hlavně co je také šílené-chodit nyní na místo činu, FOTIT si mobilem události kolem a nosit svíčky. Jsou tam média, tak honem na místo činu-třeba budeme v televizi a fotit a pak se s tím chlubit. Jinak jsou trapný i ti, kteří ty lidi neznali, ale teď tam letí se svíčkou, aby se zviditelnili-jsme holt prostě národ svíčkařů.

ochcallis ( 25. února 2015 07:20 )

zlobivka1986 ( 25. února 2015 01:13 )

Jak se říká, v zákopech nejsou ateisti

nsbm ( 25. února 2015 00:20 )

Ač Zemana nemusím ty jsi evidentně debil s průjmem v hlavě.

k999. ( 24. února 2015 23:02 )

Kolik lidí ještě bude muset zemřít, aby Zeman pochopil, že to zavinil on?

Zobrazit celou diskusi