Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozůstalí po masakru v Brodě už mají na kontě milion

Autor: ČTK - 
10. března 2015
13:41

Na kontě sbírky uherskobrodské radnice, jejíž výtěžek dostanou rodiny obětí střelby třiašedesátiletého muže, je již zhruba milion korun. Kromě jednotlivců přispívají i firmy či města. Finanční dar 400.000 korun schválili i radní zlínského hejtmanství. Střelec v restauraci Družba zavraždil 24. února osm lidí a další ženu vážně zranil. 

Zastupitelé Uherského Brodu hned druhý den po tragédii schválili poskytnutí pomoci pozůstalým až do výše půl milionu korun. Podle starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL) byla zatím z této sumy vyplacena jen malá část. „Lidé v prvních chvílích měli jiné starosti než peníze. Nějakou částku si ale někdo vzal, jeden pohřeb vypravovalo město,“ řekl dnes Kunčar. Vyplacení pomoci bude podle něj otázkou příštích dnů. 

V minulém týdnu byly pohřbeny oběti, sbírka na pomoc potrvá do konce dubna. „Poté, co bude uzavřena, budeme muset stanovit kritéria, za jakých podmínek bude vyplácena. Chceme, aby veřejnost měla zpětnou vazbu a aby rozdělení bylo co nejtransparentnější,“ doplnil starosta Uherského Brodu. Lidé mohou na pomoc pozůstalým posílat peníze na číslo účtu 6373262/0800 nebo předávat v hotovosti v pokladně městského úřadu v Uherském Brodě. 

Zlínský kraj podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) poskytl dar přímo městu Uherský Brod. Schválit ho bude muset ještě krajské zastupitelstvo. „Důvodem je, že přímý finanční dar pozůstalým jsme nemohli schválit, neboť nám nejsou oficiálně známa jména obětí tragédie. Proto jsme se rozhodli jít touto cestou,“ uvedl Mišák. Podle mluvčí hejtmanství Renaty Škrobálkové by peníze od Zlínského kraje mělo město rovnoměrně rozdělit na osm dílů. 

Masakr v uherskobrodské restauraci nepřežilo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Další zraněná žena byla ve vážném stavu převezena do uherskohradišťské nemocnice. Její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života. Útočník se poté sám zastřelil. Policie uvalila na případ embargo a další informace o vyšetřování poskytne na konci března.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jeromeklapka ( 10. března 2015 19:33 )

 Zvláštne - a čím sa líši táto vražda od tých ostatných (asi 190 priemerne za rok) v Česku?

Zobrazit celou diskusi