Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novým velvyslancem ve Vatikánu má být gay: Francie na něm trvá

Autor: ČTK - 
15. dubna 2015
20:34

Nový francouzský velvyslanec ve Vatikánu by měl být Laurent Stefanini. Jenže problém je v jeho orientaci, Svatý stolec přijetí blokuje kvůli tomu, že je Stefanini homosexuál. Francie ale na výběru diplomata trvá.

„Francie si vybrala svého velvyslance ve Vatikánu. Volba padla na pana Stefaniniho a Francie na této volbě trvá,“ uvedl mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll. Nyní o tom podle něj obě strany jednají, protože každý velvyslanec musí být v dotyčné zemi schvalován. „Čekáme na odpověď Vatikánu. Postoj Francie se ale nemění,“ dodal.

Také úřad francouzského prezidenta potvrdil, že Paříž na svém výběru trvá. „Je to jeden z našich nejlepších diplomatů,“ reagoval Elysejský palác na dotaz AFP.

Napětí kolem jmenování nového velvyslance trvá mezi Francií a Vatikánem již tři měsíce. Francie jmenovala místo odstupujícího Bruna Jouberta dosavadního šéfa protokolu prezidentského Elysejského paláce. Podle tisku nezískal souhlas Vatikánu kvůli podezření, že je gay. Rozhodl o tom sám papež, tvrdí podle médií zdroj blízký Vatikánu.

Papež František přitom několikrát připustil určitý pokrok v přístupu církve k uznání některých práv homosexuálům. Avšak jmenování gaye mezi velvyslance ve Vatikánu by údajně představovalo příliš silný politický vzkaz křesťanským obcím.

Podle AFP 55letý Stefanini svou homosexuální orientaci nikdy neskrýval, ale zároveň ji nikdy nedával ostentativně najevo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jancibobo64 ( 19. října 2015 13:44 )

Buzeranta posielajú medzi svojich

zlymikes ( 15. dubna 2015 21:18 )

V čem je problém? Vždyť zapadne mezi pány stejného zaměření. Nedbo je obyvy, že by osouložil řimského biskupa?

cityjail ( 15. dubna 2015 20:54 )

Vzhledem k omračujícímu počtu bukvic mezi kněžími,nechápu proč to Papstíkovi vadí....

Zobrazit celou diskusi