Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papežovu mši sledovalo ve Vatikánu přes déšť desetitisíce lidí! Svatý otec v poselství připomněl utrpení a žádal mír

Autor: ČTK - 
5. dubna 2015
11:06

Papež František dnes ve svém tradičním velikonočním poselství připomněl utrpení lidí v aktuálních krizových oblastech světa od východní Ukrajiny přes Sýrii a Irák po africké země. Svatopetrské náměstí ve Vatikánu letos i přes deštivé počasí zaplnily desetitisíce lidí.

Papež František dnes ve svém tradičním velikonočním poselství připomněl utrpení lidí v aktuálních krizových oblastech světa od východní Ukrajiny přes Sýrii a Irák po africké země. Mimo jiné vybídl k modlitbám za oběti čtvrtečního masakru v Keni a také přivítal čerstvou rámcovou dohodu o íránském jaderném programu.

Nejvyšší představitel katolické církve poselství pronesl jako obvykle z ústřední lodžie Svatopetrské baziliky k desítkám tisíc věřících. Ti se sešli na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu v hojném počtu přes vytrvalý déšť už dopoledne, aby se zúčastnili velikonoční mše vedené Františkem už třetí rok po sobě.

V poselství, po němž následovalo rovněž tradiční papežovo požehnání Městu a světu (Urbi et orbi), František především nabádal mezinárodní společenství, aby nezůstalo lhostejné k nesmírné humanitární tragédii a dramatické situaci velkého počtu uprchlíků v Sýrii a Iráku. Vybídl k modlitbám za "utichnutí hřmotu zbraní a obnovení dobrého soužití mezi různými skupinami" v těchto zemích.

Žádal rovněž věřící, aby své modlitby věnovali i obětem násilí v Africe, zejména studentům zavražděným před třemi dny při útoku islámských radikálů na univerzitu v keňském městě Garissa. Prosil zároveň o obnovení míru v Nigérii, Jižním Súdánu i Súdánu a v Kongu.

Připomněl také krize v Libyi a v Jemenu a žádal o mír "pro všechny lidi ve Svaté zemi". "Nechť mezi Izraelci a Palestinci sílí kultura vstřícnosti a pokračuje mírový proces v zájmu ukončení dlouhého utrpení a rozdělení," přál si František.

V poselství se zmínil i o konfliktu na východě Ukrajiny. "Nechť vzkříšení Páně přinese světlo milované Ukrajině, zejména těm, kteří v uplynulých měsících prožili násilí tohoto konfliktu. Nechť země znovu nalezne mír a naději díky úsilí všech stran," řekl.

Papež kromě jiného také přivítal rámcové ujednání o íránském jaderném programu, k němuž se ve čtvrtek dopracovali v Lausanne představitelé světových mocností a Teheránu. Vyjádřil přitom naději, že tato dohoda bude "definitivním krokem k bezpečnějšímu a přátelštějšímu světu".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi