Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Papež František ctí Velký pátek. V Římském koloseu se účastnil křížové cesty

Autor: ČTK - 
3. dubna 2015
22:58

Za účasti tisíců věřících se dnes večer papež František zúčastnil v Římském koloseu křížové cesty. Tímto obřadem na Velký pátek si křesťané připomínají poslední cestu Ježíše Krista před ukřižováním. Probíhá podle tradičního schématu čtrnácti pašijových zastavení.

Křížová cesta trvá kolem tří hodin a je považována za jeden z vrcholů pašijového týdne. Ten začal Květnou nedělí a skončí o nadcházejícím víkendu.

Křížové cestě dnes předcházel obřad ve vatikánské bazilice svatého Petra, během kterého papež připomněl Ježíšovo utrpení a smrt. Velkopáteční liturgie začala takzvaným úkonem prostrace, v němž František vzdával úctu kříži vleže, tváří obrácenou k zemi. Homilii, jak je v tento den zvykem, pronesl papežský kazatel Raniero Cantalamessa.

Papež v sobotu večer povede liturgii velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají Kristovo zmrtvýchvstání, pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své velikonoční poselství a požehnání Městu a světu. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Na Zelený čtvrtek papež po mši ve Svatopetrském chrámu měl ještě bohoslužbu v římské věznici Rebibbia. Připomněl tam poslední večeři Páně, pustil se do tradičního obřadu omývání nohou. Podle vatikánského rozhlasu poklekl před šesti muži a šesti ženami z Nigérie, Konga, Ekvádoru, Brazílie a Itálie, kteří si tam odpykávají trest. Umyl a políbil jim nohy a rozloučil se pohledem do očí a úsměvem. Začal přitom u viditelně dojaté nigerijské vězeňkyně, která držela na klíně několikaroční dítě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi