Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecku dali do kasy 24 tisíc! Manželé z Německa platili dluh za nacisty

Autor: ČTK - 
18. března 2015
22:33

Ludwig Zaccaro a Nina Langeová, podivný párek z Německa, miluje Řecko a jeho způsob života natolik, že se rozhodli splatit zemi část německého dluhu za vynucenou půjčku, kterou Atény musely poskytnout nacistům. Dobročinnému spolku věnovali 875 eur (téměř 24 000 Kč).

Poté, co řecká vláda naznačila, že bude vyžadovat po Německu náhrady za půjčku z druhé světové války a kancléřka Angela Merkelová to zamítla, rozhodli se jednat Němci Ludwig Zaccaro a Nina Langeová. Tento pár se vydal do řeckého města Nauplio a dal si schůzku s jeho starostou Dimitrisem Kosturosem. Obci věnovali 875 eur.

"Milujeme Řecko a jeho způsob života," řekla Langeová na tiskové konferenci. "Líbí se nám pohostinnost, přátelskost, otevřenost a trpělivost Řeků. A stydíme se za aroganci našich médií a našich politiků vůči Řecku," dodala Němka. Jejich gesto prý má sloužit jako podnět a příklad pro ostatní Němce. Sami prý nejsou bohatí.

Starosta Kosturos Langeovou a Zaccara poprosil, aby nabízenou částku věnovali organizaci, která podporuje chudé rodiny ve městě a nabízí jim jídlo zdarma.

Levicová řecká vláda naznačila, že by mohla vyžadovat vyplacení reparací za škody, které v zemi za druhé světové války způsobili nacisté, a kromě toho by mohla soudně vymáhat splacení půjčky, kterou země za války musela poskytnout nacistickému Německu. Nacistické Německo využilo peníze k financování afrického tažení.

Vláda kancléřky Angely Merkelové řecké nároky odmítá a odvolává se mimo jiné na dohodu o sjednocení Německa z roku 1990, v níž vítězné mocnosti označily otázku odškodného za uzavřenou.

Výše řecké půjčky nacistickému Německu dosáhla 476 milionů říšských marek, což podle odborníků při přepočtení na základě kupní síly odpovídá současným deseti až jedenácti miliardám eur (273 až 300 miliardám Kč). Podle uzavřené smlouvy byla půjčka bezúročná a Německo ji mělo splatit po skončení války, peníze ale nikdy nevrátilo.

jana999 ( 19. března 2015 08:57 )

a neříká se že dluhy se mají platit, nám britové za války napočítali každou ponožku našeho vojáka, který za ně umíral a Němcům bylo vše odpuštěno, náa taky neodškodnili, trochu divné ne?

kuniksicht ( 19. března 2015 03:34 )

 to sou me veci. vytezne mocnosti v r. 1990 rozhodly a Recka se nikdo patrne nezeptal........to me pripomina dobu, kdy mocnosti rozhodly a misto braneni vlasti jsme nemcum zvedly zavory

Zobrazit celou diskusi