Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Naučil vraždit džihádistu Johna šéf muslimské organizace pro lidská práva?

Autor: haj - 
15. března 2015
12:59

Bývalý vězeň a ředitel muslimské společnosti pro lidská práva Moazzam Begg byl prý v teroristickém výcvikovém táboře v Sýrii spolu s Mohammedem Emwazim známým jako krvežíznivá bestie džihádista John.

Podle britského deníku The Daily Mail existuje společná fotografie Moazzama Begga se syrským velitelem tábora, který se také objevil ve videu ze stejného tábora s Emwazim.

Na fotografii z prosince 2012 má Begg sedět u stolu a popíjet kávu s Abu Omarem Al-Shishanim, tehdejším vůdcem radikální skupiny (KaM), britským džihádistou Rabahem Taharim a dalšími aktivisty. 

„Ta fotka rozhodně dokazuje, že byl Begg v Sýrii. Na stejné fottce byli další jedinci a všichni vypadají spíše jako radikálové než normální lidé,“ okomentoval fotku nejmenovaný zdroj. Fotografie je součástí policejních důkazů proti Beggovi u soudu z minulého října, kdy byl obviněn z účasti na teroristickém výcvikovém táboře v době od října 2012 do dubna 2013. 

Několik měsíců poté, co vznikla zmíněná fotografie, bylo natočeno asi dvouminutové video ze stejného tábora. Na nahrávce je maskovaný muž, pravděpodobně Emwazi, spolu s Al-Shishanim. Zatímco Al-Shishani stojí za ním, Emwazi oznamuje v proslovu fúzi dvou radikálních skupin.

Begg nicméně popřel, že by Emwaziho znal. Poté, co byl propuštěn z vězení, přiznal se Begg k tréninku rekrutů v Idlibu v severozápadní Sýrii. Výcvik zahrnoval i používání falešných dřevěných zbraní. Begg ale tvrdí, že se nejednalo o výcvik teroristů, nýbrž o snahu pomoci lidem, aby se uměli bránit proti tvrdému režimu.

Minulý měsíc společnost Cage, jejíž ředitel je právě Begg, popsala Emwaziho na tiskové konferenci jako krásného mladého muže a také o chladnokrevném vrahovi prohlásila, že byl nesmírně jemný a skromný člověk, kterého změnil teprve postup MI5. Organizace si za tato slova vyloužila značnou kritiku.

Mluvčí společnosti se tak nyní vyjádřil následovně: "Žádná muslimská organizace nebo její představitel neomlouvali Emwaziho činy, ale chceme pochopit, jak mladý muž takhle skončí."

zelena.karkulka ( 15. března 2015 21:57 )

 Vypadá nebezpečně inteligentně

babana ( 15. března 2015 13:30 )

všichni stejných genů...

babana ( 15. března 2015 13:24 )

Zplozenci pekla, tak je do pekla poslat! 

babana ( 15. března 2015 13:18 )

 Vysmažit celé území ISIS, je to jen nebezpečný bioodpad.

Zobrazit celou diskusi