Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tajná akce ruských špionů v Česku! BIS 3 dopadla, 30 se skrývá na ambasádě

Ruská amabasáda v Praze prý ukrývá až 30 špionů
Ruská amabasáda v Praze prý ukrývá až 30 špionů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
12. března 2015
10:07

České tajné služby odhalily tři ruské špiony. V tichosti museli opustit Českou republiku. Na ruské ambasádě v Praze se jich však podle lidí z tajných služeb může ukrývat až třicet!

"První pracoval na české ambasádě v Moskvě, druhý tam směřoval. Aniž byli z něčeho obviněni, ruské úřady jim neumožnily pokračování pobytu v Rusku, respektive příjezd do země (rovněž prostřednictvím víz)," uvedl týdeník Respekt s odvoláním na vládní zdroje.

Na začátku akce, kterou české tajné služby zahájily před tři čtvrtě rokem, stál podle týdeníku ruský diplomat. Kontrarozvědka ho identifikovala jako rizikovou osobu dopouštějící se špionáže. Muž nebyl podle Respektu akreditovaný na ruské ambasádě, do Prahy zavítal na přechodnou dobu z jiné země, kde působil. Co přesně dělal, není jasné, ale agent musel urychleně opustit zemi.

V dalších týdnech BIS odhalila další dva muže, které kvůli špionáži označila za nežádoucí. Tentokrát šlo o zaměstnance ruského velvyslanectví v Praze a dalšího, který do ČR mířil na misi. I jim české úřady znemožnily pobyt v zemi.

Černínský palác vnímá následnou reakci Moskvy jako odvetu za odhalení ruských špionů, ale veřejně ho nechce komentovat. I proto, že jakékoliv prohlášení by mohlo zkomplikovat akreditaci diplomatů, kteří mají nahradit dva odmítnuté Čechy v Moskvě.

Ruská ambasáda v Praze je podle Respektu značně naddimenzovaná. Aktuálně na ní působí 125 zaměstnanců, což je nepoměrně více, než mají podobně velké a vlivné státy. Například Čína má v českém hlavním městě 28 diplomatů, Spojené státy sedmdesát. BIS ve svých výročních zprávách již několik let upozorňuje, že mezi ruskými diplomaty se skrývá část špionů. Podle odhadů lidí z bezpečnostní komunity by jich mohlo být kolem třiceti.

Aktuální střet s Ruskem kvůli špionům není novinkou. V roce 2009 byli z Prahy vyhoštěni dva ruští agenti, údajně kvůli aktivitě v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenios ( 12. března 2015 20:39 )

Odhalený špion už není špion. A nebo: Každý člověk na Každé ambasádě je vlastně Žampión pracující pro zájem své země. A nakonec: Všude možně jsou kamery, mobily, sluchátka, wifi, settopboxy a další vymoženosti špionážní inteligence.

andula1 ( 12. března 2015 17:41 )

blbců je tady víc na diskusi a s některýma se právě diskutovat pro totální blbost jim vlastní opravdu nedá

andula1 ( 12. března 2015 17:39 )

Hned na druhý den by ho poslali zmetka domů zamindrákovanýho,co tam s ním ,na takový idioti nejsou zvědaví

andula1 ( 12. března 2015 17:38 )

Bože ,bože do čeho si to dal duši...hovado boží

andula1 ( 12. března 2015 17:37 )

ta chátro a kasto,kde žiješ,co to tady meleš za nesmysly,důchodce nech na pokoji a v klidu a dávej pozor ať ti nepraskne žilka

Zobrazit celou diskusi