Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář Petra Holce: Proč Ukrajinci nemají co slavit?

Autor: Petr Holc - 
23. února 2015
05:02

Majdan neboli ukrajinská demokratická revoluce slaví první výročí. Tedy slaví: Ukrajina je v občanské válce sama se sebou a vojensky neoficiálně s Ruskem, přišla o strategicky i ekonomicky důležitý Krym, její východ připomíná válečnou frontu se zuboženými civilisty a smutný roční účet podtrhuje přes 5 000 mrtvých vojáků i civilistů. Tak se výročí obvykle neslaví.

Tak si to určitě nepředstavovala ani EU, když mluvila o demokratizaci a modernizaci země. Nechápejte mě špatně: uprchlý ukrajinský exprezident a kleptoman Viktor Janukovyč, jenž našel exil kde jinde než v Rusku, si samozřejmě nezasloužil nic jiného než ostudný pád; rozkradenou zemi, již předtím zradila už jedna demokratická revoluce, vykrádal do poslední hřivny – před proměnou v bezcenný papír národního platidla.

Západ nicméně dostal na Ukrajině další lekci z naivity a pokrytectví. Zločinně podcenil politickou odhodlanost a vojenskou sofistikovanost Ruska, jež světu předvedlo, jak vypadá supermoderní hybridní válka. Je to ironie, ale právě od Ruska se teď učí modernímu válčení NATO, které po jeho vzoru začalo na Ukrajině oficiálně natáčet vlastní propagandu, již umísťuje na webové kanály jako Youtube.com. A to jsme věřili, že nás právě před Ruskem ochrání.

Západ navíc uvěřil, že Rusko už není Rusko, takže po anexi části území Moldavska a Gruzie nepředvede to samé i strategicky mnohem významnější Ukrajině. Stejně naivní bylo i vydávání tisíců Ukrajinců na Majdanu za reprezentanty celé země, zatímco se spousta jejich východních krajanů považuje spíš za Rusy; byť si jich podle průzkumů většina nepřeje připojení k Rusku, ale pouze něco na způsob duálního ukrajinsko-ruského statutu. Podobné nápady bohužel končí spíš válkou než demokracií, jak z historie dobře víme i my Češi.

Pokrytectví Západ ukázal ve své upřímné víře, že jen on může měnit hranice evropských zemí: Vladimir Putin to evidentně vidí jinak. Nechci být cynik, za jedno ale Majdanu přece jen vděčíme: mnohým snad otevřel oči. Přinejmenším do jejich dalšího oslepení.

tgbb ( 23. února 2015 17:30 )

4.5 1970 DEMOKRATI postříleli bezbranné studenty na ulici , Ohio ,Kentská univerzita v USa střílejí demokrati děti s hračkami v rukou na ulicích , střílejí i ženy ,ale zdá se ,že hitlerovcům podporující tuto diktaturu to nevadí

keep.smiling ( 23. února 2015 14:56 )

keep.smiling ( 23. února 2015 14:54 )

jenže, milá kajenko, i zde je dost Čechů, hlavně těch kolem dvacítky, kteří nevědí, nebo nemyslí, nebo nejsou přístupny informacím z jiných médií, nezajímá je hledání pravdy, jsou lehce zmanipulovatelní. Věří propagandám, věří např. i knížeti Hajajovi, Kalouskovi. Byla jsem v šoku když jsem pár mladých, dokonce vysokoškoláků, u kterých by se předpokládalo, že mají víc rozumu, inteligence, slyšela mluvit tak, jak žádá USA a jejich lezprdýlkové z naši vlády

keep.smiling ( 23. února 2015 14:47 )

tak nějak to je..

keep.smiling ( 23. února 2015 14:46 )

přesný!!!

Zobrazit celou diskusi