Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko: Ze špionáže obvinili matku 7 dětí, námořníka i jaderného fyzika!

Matka sedmi dětí Světlana Davydovová byla v Rusku obviněna ze špionáže
Matka sedmi dětí Světlana Davydovová byla v Rusku obviněna ze špionáže  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. února 2015
07:29

Z vlastizrady byli obviněni: ruský občan, který měl předávat informace americké rozvědce. Matka sedmi dětí a žena v domácnosti. Jaderný fyzik v penzi. Námořník... Již několikátý případ obvinění ze závažné špionáže se v poslední době objevil v Rusku. Ochránci lidských práv však o nich mají pochyby: Nejde o příznaky "špionománie" jako za dob studené války?

Moskevský soud až do dubna prodloužil vyšetřovací vazbu ruskému občanovi Jevgeniji Petrinovi, obviněnému z vlastizrady. Oznámila to agentura Interfax. Za špionáž v Rusku hrozí až 20 let vězení. Petrin údajně býval důstojníkem tajné služby FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB, než přešel do služeb moskevského patriarchátu ruské pravoslavné církve, odkud prý předával tajné informace americké rozvědce.

Petrin je za mřížemi již několik měsíců. Petrinův bratr Alexej deníku Kommersant řekl, že sourozenec sice z FSB oficiálně odešel v roce 2013, prý po konfliktu s náčelníkem, a nastoupil do církevního "ministerstva zahraničí". I tam prý "pokračoval v kontrašpionážní činnosti" a "podařilo se mu odhalit špionážní síť, která měla za úkol způsobit rozkol mezi ruskou a ukrajinskou církví". Tyto informace však prý FSB nezajímaly a FSB jej obvinila z prozrazování státního tajemství a práce pro americkou rozvědku. "Mučili ho 14 hodin (...), až byl donucen se přiznat," tvrdí bratr obviněného.

Jde o další případ údajné ruské "špionománie". Nejprve si obvinění z vlastizrady vysloužila Světlana Davydovová, žena v domácnosti a matka sedmi dětí z Vjazmy, která zatelefonovala na ukrajinské velvyslanectví své podezření, že posádka z kasáren v sousedství asi odjela válčit do Doněcka.

Následoval jaderný fyzik na penzi Vladimir Golubev, který prý prozradil státní tajemství v přednášce na vědecké konferenci v Praze.

U posledního, Petrinova případu, vidí ochránci lidských práv potíž v tom, že jde o utajený případ. A tak se nemohou dostat k žádným dokumentům o obviněném, který z vazební věznice rozesílá na všechny strany telegramy s voláním o pomoc. Ani expert na tajné služby Andrej Soldatov podle Rádia Svoboda nechápe, jak se Petrin mohl případným vyzrazením tajností ruské pravoslavné církve dopustit vlastizrady.

Ve vazbě ruský námořník i ukrajinská pilotka

Na vině je prý nejspíše novela zákona z roku 2012, která výrazně usnadnila obviňování ze špionáže. Dříve by prý soudy tak chatrná obvinění nepřijaly. Mezitím, v pondělí večer, moskevský soud uvalil vazbu i na námořníka ruské Černomořské flotily Sergeje Minakova, který čelí obvinění ze špionáže. Případ je rovněž veden jako utajený. O Minakovovi je známo jen to, že sloužil na tankeru.

V úterý se přitom má rozhodovat i v dalším případu - tentokrát však byla obviněna a uvězněna ukrajinská pilotka. Moskevský soud má rozhodovat o prodloužení vazby důstojnici Nadě Savčenkové, obviněné z účasti na zabití ruských novinářů na Ukrajině. Savčenková, mezitím zvolená poslankyní ukrajinského parlamentu, obvinění odmítá a na protest drží od poloviny prosince hladovku.

V Putinově Rusku prý roste počet obvinění z vlastizrady a špionáže V Putinově Rusku prý roste počet obvinění z vlastizrady a špionáže | Reuters

tgbg ( 10. února 2015 11:34 )

Napište prosím popravdě(ovšem né té komunistické) jednoho popraveného špiona v USA za posledních 30 let.

maara666. ( 10. února 2015 09:13 )

To porovnáváš podle sebe?

sluka ( 10. února 2015 08:57 )

To je nazor opravdoveho genia. Prezdivaji ti Einstein ze ano?

tgbg ( 10. února 2015 08:15 )

Ostatně jako každá žena.

tgbg ( 10. února 2015 08:14 )

Debilní ruští paranoici v čele s Putlerem, zase a opět hledají vnějšího nepřítele. Přitom Rusku škodí nejvíc právě Putler. Už teď je z Rusů nejnenáviděnější národ na světě.

Zobrazit celou diskusi