Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek v Lucembursku: Otevřel obnovenou českou ambasádu!

Autor: ČTK, zrk - 
29. ledna 2015
19:17

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v Lucemburku otevřel obnovenou českou ambasádu. Ta předchozí byla uzavřena na konci roku 2012, ale už v roce 2013 vláda rozhodla o jejím znovuotevření.

Zaorálek dnes české velvyslanectví znovuotevřel společně se svým protějškem Jeanem Asselbornem. V Lucembursku se ale setkal i s premiérem Xavierem Bettelem a předsedou Poslanecké sněmovny Marsem Di Bartolomeem, informovalo dnes české ministerstvo zahraničí.

Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka rozhodl o znovuotevření zastupitelského úřadu na podzim roku 2013 z důvodu posílení historických vazeb mezi Lucemburkem a Českou republikou a posílení rozvoje vzájemných ekonomických vztahů.

„Věřím, že znovuotevření naší ambasády v Lucembursku posílí naše vzájemné, historicky výborné, vztahy s velkovévodstvím, i naše partnerství v rámci EU," uvedl dnes při slavnostní ceremonii Zaorálek. „Pomůže nám to rozvinout vzájemnou obchodní spolupráci, protože Lucembursko se již nyní významně podílí na investicích v České republice," dodal ministr.

S Asselbornem Zaorálek jednal také o aktuálních unijních otázkách včetně příprav na lucemburské předsednictví v EU ve druhém pololetí tohoto roku, o situaci na Ukrajině nebo o blízkovýchodních tématech.

Lucembursko podle Černínského paláce představuje největší investiční trh na světě a Česká republika má zájem na rozšíření spolupráce v oblasti informačních technologií, výzkumu a vývoje a v oblasti ekologických technologií. Roste i český export do Lucemburska, který v roce 2014 dosáhl 161,5 milionu eur (téměř 4,5 miliardy Kč).

Zaorálek loni v červnu po jednání s Asselbornem v Praze označil uzavření české ambasády v Lucembursku za chybu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi