Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech unesený islamisty: Přijde žádost o výkupné, nebo poprava?

Autor: ČTK ljš - 
10. března 2015
10:36

Bezmoc, bolest a strach... Rodina Pavla H. (50), kterého unesli islamisté v Libyi, prožívá nejděsivější okamžiky v životě. Teroristé zatím nikoho nekontaktovali, jaké jsou tedy šance, že se otec tří dětí dostane na svobodu?

Podle experta na terorismus Petera Neumanna z londýnské King's College jde ozbrojencům, kteří se po pátečním útoku na libyjské ropné pole Ghaní zmocnili několika cizinců včetně Čecha a Rakušana, nejpravděpodobněji o výkupné.

Neumann, který založil a vede Mezinárodní centrum pro zkoumání radikalizace (ICSR), považuje únos kvůli možné výměně zajatců nebo kvůli propagandistickým účelům za nepravděpodobný. „Myslím si, že Rakušan nemá tak velkou propagandistickou hodnotu jako například Američan. Neexistují také žádní vězni k výměně,“ dodal s tím, že „Islámskému státu v Libyi jde skutečně o peníze“.

Proti tomu ale svědčí skutečnost, že tato odnož islamistů, která na sebe před časem upozornila děsivým videem, na němž na pobřeží podřezala 21 egyptských křesťanů, o výkupné dosud nikdy zájem neprojevila.

Expert dodává, že evropské státy a „částečně i Rakousko“ v minulosti výkupné zaplatily, aby dostaly unesené na svobodu. Dodal ale, že nejde o jednoduchou věc, neboť jí předchází několikaleté vyjednávání. To se navíc často neodehrává přímo, ale přes prostředníky.

Pokud by žádost o výkupné skutečně ze strany islamistů přišla, je stále otázkou, jak by na ni Česko zareagovalo. Ministr financí Andrej Babiš se k této možnosti o víkendu nestavěl příliš pozitivně. „Pravda je, že pokud jde o útok a únos Islámského státu, tak ten ohrožuje většinu národů světa. S teroristy se nevyjednává. Dopady na státní kasu nepředpokládám, protože ministerstvo zahraničních věcí může náklady čerpat ze svého rozpočtu,“ řekl Blesku.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Kdo jsou únosci?

Libyjskou odnož IS považuje Neumann jen za enklávu skutečného radikálního hnutí Islámský stát, které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Vznik lokálních IS v nestabilních a chaotických zemích proto vnímá jako formu rozšiřovací strategie, neboť dobývání dalších oblastí v Sýrii a Iráku se pro hnutí stalo obtížným.

Česká republika zmizení českého občana řeší na vládní úrovni, do krizové oblasti vyslala dva diplomaty. Úzce spolupracuje také s Rakouskem, svého zástupce má i v rakouském krizovém štábu.

Vedle Čecha a Rakušana jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

Video Zprávy: Islamisté unesli Čecha! A Krainová s hollywoodskou hvězdou! - Blesk TV
Video se připravuje ...

andorea ( 10. března 2015 18:55 )

Chtěla jsem na něj/ni reagovat, ale pak jsem usoudila, že je to zbytečné.

mortis69 ( 10. března 2015 17:33 )

Je to krutý,ale když zaplatíš jednou,budeš platit pořád.Je potřeba poučit se a další tam neposílat.

akko ( 10. března 2015 16:37 )

Nechapu lidi,kteri do techto spinavych a zaprasenych zemi jako je napriklad Libye vubec jezdi...To udela jen totalni magor,nebo "Genius"...S tim se musi pocitat,ze se tam muze neco stat...Tak proc tam lezou?...Kluka je mi lito,ale za svou situaci si muze sam...

nmlk ( 10. března 2015 16:15 )

Babiš potřebuje na ODMĚNY, šetří na špatném místě. Je to idiot. Hnutí ANO je podvod, slibují a slibují a nic z toho.

vlasta1 ( 10. března 2015 15:53 )

Když byl proveden odsun zahraničních dělníků z Lybie tak dotyčný toto opatření odmítl tak by to měl být pouze jeho problém už proto že MZ před tímto varovalo a varuje stále.

Zobrazit celou diskusi