Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk testoval nový zákon proti zlodějům: Vykupují sběrny kovů „horký zboží“?

Autor: Milan Kolář - 
5. března 2015
05:02

„Ty Hujere, Šlajs ví o lokomotivě… Ta kdyby se dala do sběru, tak jsme první v republice!“ Kdyby teď Svěrák se Smoljakem z filmu Marečku, podejte mi pero Hujera ukecali, dostali by za ni jen poukázku.

Sběrny surovin vykupující kovový šrot totiž od 1. března nesmějí vyplácet hotovost. Hotové peníze lze získat jen za starý papír či jiné nekovové suroviny. Podle vyhlášky ministerstva životního prostředí by teď Hujer měl dostat za lokomotivu jen poukázku, kterou by mu pošta posléze proplatila. Druhou možností je poslání peněz na bankovní konto. Obě alternativy počítají s udáním adresy a předložením průkazu totožnosti.

Jestli ministerská vyhláška, která má zabránit krádežím kanálových poklopů, značek, svodidel i celých mostů, opravdu takhle všude funguje, jsme se chtěli přesvědčit na vlastní oči i ruce. Lokomotivu jsme nesehnali, tak jsme se vybavili jiným „horkým zbožím“ – dopravními značkami. Půjčili jsme si je od výrobce a vyrazili směr Brandýs nad Labem. Kolega zaparkoval za rohem a já vyrazil do výkupu. „Dobrý den, chtěl bych vám prodat takovéhle značky. Mám jich v garáži od bývalého majitele kolem stovky…,“ snažil jsem se být záhadný.

„Tohle, bohužel, ne! Značky od vás nikdo nikde nekoupí, to je zakázaný,“ řekl nám pracovník výkupu surovin společnosti TSR v Brandýse nad Labem a jeho kolega na mě hleděl velmi, velmi podezřívavě. Raději jsme to zabalili a vypadli dřív, než na nás zavolali policii. Provokace nevyšla, zkusíme vedlejší město. „Fyzické osobě už hotově nic nevyplatíme. Pouze za papír. Za kov jen na účet, nebo poštovní poukázkou. Za tu si ale připlatíte 35 korun,“ sdělil nám vedoucí skladu Permon v Lysé nad Labem.

Jedeme na Kladno. Všude jsou neústupní. Zkouším dělat oči na paní v Kovošrotu: „Kvůli pár kilům? Nešlo by to nějak…?“ Paní se usmívá, ale nepodléhá. Ve sběrně ve Vodárenské ulici to byla stejná písnička. Navíc ani nevystavují poukázky. Vše pouze přes účet.

Přivezte ji…

Vyhláška zakazující prodej šrotu za hotové funguje a zloději mají, zdá se, utrum. Jediné, co lze vytknout, že ve výkupnách, které jsme navštívili, upozornění na toto nové opatření chybí. A mimochodem tu lokomotivu (ovšem s doklady!) by od nás ve sběrně vzali, jak nás ujistila Táňa Posilová z Kovoslužby a.s. Na ruku bychom prý ale ani za 20 tun železa nedostali nic!

Případ s lokomotivou ve sběru se opravdu stal – ve Smržovce na Jablonecku. Pykal za něj bývalý motocyklový závodník Rallye Dakar Martin Macek.

uzjsemtudlouho ( 5. března 2015 14:38 )

Já vídal jak to u nás jedni vozili tak 2x do měsíce na starém náklaďáku, ostatní jak se dalo. Teď už jezdí jenom ten náklaďák ale ne dvakrát do měsíce ale dvakrát denně, ti ostatní nic. Hádej proč. Hádej jak to mají teď cigáni vymyšlené.

uzjsemtudlouho ( 5. března 2015 14:31 )

výstižné

uzjsemtudlouho ( 5. března 2015 14:28 )

Má to jeden háček. Výkupce nemá povinnost ztotožňovat konkrétní kovový sběr s konkrétním účtem nebo adresou. Pokud se později přijde na to že vykoupil něco kradeného, není to možné zpětně přiřadit ke konkrétnímu prodávajícímu, tudíž je to celé jenom buzerace o ničem, jenom to nahrává zisku skomírajícího molochu ČP, nahrává to zisk bankám, ala pro zlodějské cigány to žádnou překážkou není. Jak na to, tak to měli vymyšlené hned jak se o tom začalo mluvit.

tgbb. ( 5. března 2015 10:34 )

Když přijde redaktor v kravatě a nabízí nové dopravní značky, tak to docvakne každému. Když se přihrne známý smraďoch, který vozí kradený materiál už celé roky a vidí ho kažhou korunu prochlastat, tak toho těžko budou podezírat z provokace.

helmuth ( 5. března 2015 09:23 )

U nás ve městě jsou tři sběrny, kdy jedna 100% vykoupí cokoliv, včetně obalů od urny.Jen se to dává do velkých klenutých sklepních prostor.Peníze ovšem majitel neposílá nikam na účty nebo na poštovní poukázky, ale dává míň, zato na ruku.

Zobrazit celou diskusi