Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Školačky utekly za džihádisty: Zradikalizovali je přes Twitter v jejich pokojích!

Autor: simao - 
23. února 2015
11:15

Británii pobouřil a zároveň zděsil případ tří školaček, které se rozhodly vydat na vlastní pěst do Sýrie a stát se tam manželkami džihádistů. Tenhle nápad však nevyšel tak úplně z jejich hlavy, odhalila jejich internetová komunikace! Byly totiž kontaktovány bojovníkem Islámského státu přes Twitter. A zradikalizovány tak přes internet v jejich pokojích!

Přes internet si našly nové „kamarády“. Příběh tří muslimských školaček ve věku 15 a 16 let však nabývá děsivých rozměrů. Podle anglického Daily Mailu byly dívky ještě v Británii v kontaktu s islámskými radikály – přes Twitter. Jedna ze tří školaček přitom na Twitteru odebírala tweety až od sedmdesáti extremistů!

Do Sýrie přitom Shamima, Amira a Kadiza odletěly z londýnského letiště Gatwick přes turecký Istanbul. Nalákala je tam patrně jejich kamarádka, která zmizela již v prosinci. Otázkou je, jestli za ni nepsal vzkazy již někdo z islamistů...

„Prosím, vrať se domů. Máma tě potřebuje víc než cokoli jiného na světě. Jsi naše dítě. Jen tě prostě chceme doma. Chceme, abys byla v bezpečí,“ vzkazovala přitom emotivně Shamimina starší sestra Renu Begum (27) a držela při tom pyžamo své mladší sestřičky...

Ve Velké Británii tenhle případ přitáhl pozornost široké veřejnosti. Vyvolal hrůzu, ale také vztek právě směrem k sociálním sítím, na kterých se mladí mohou stát cílem podobných náborářů a „lovců“.

Internetový gigant Twitter byl obviněn z toho, že dovolil zranitelné teenagerky „přeškolit“ a „rekrutovat ve svých ložnicích“, upozornil Daily Mail. „Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že ty školačky vůbec neví, do čeho se hrnou. Nevěřím, že jim řekli celou pravdu. (...) Obávám se, že už pro ně není cesty zpět,“ uvedla generální tajemnice britského hnutí muslimek Mussurut Zia.

Vypadá to však, že problémy jsou hlubšího rázu. Nejde jen o případ tří zradikalizovaných školaček. Společnost „stále prohrává bitvu“ proti extremistům, která se vede on-line, upozornila muslimská advokátka Sayeeda Warsi. Ta přitom byla do loňského roku ministryní ve vládě premiéra Camerona a v roce 2010 se objevila mezi 500 nejvlivnějšími muslimy na světě (myšlenkovým trustem Royal Islamic Stategic Studies Centre).

nofar ( 26. února 2015 14:12 )

Jen at si jdou- ale az se vzpamatuji, bude uz pozde.

ingmarie ( 23. února 2015 16:44 )

 Holky se vracejí domů , nevidím v tom problém. Britové ný za nimi měli vyslat i jejich rodiče - zrušit jim občanství a nepouštěl zpět do země. Výhledově to snižuje terorismus.

sores ( 23. února 2015 16:40 )

Jsou to ještě nevyzrálé, nedospělé děti v pubertě. Ani ryba ani rak! Ve 20 letech do vstupu do dospělosti by to nejspíš neudělala ani jedna. I 18 letý jsou ještě poloděti.

petrkramnypresident ( 23. února 2015 14:36 )

Přesně tak. Nejsem schopen logicky pochopit "britské" myšlení...

zauber ( 23. února 2015 14:34 )

Však oni se vrátí. Ale s těmi džihádisty.

Zobrazit celou diskusi