Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdlořezové z ISIS v Německu: Pro Česko malá, ale reálná hrozba, říká bezpečnostní expert Andor Šándor

Hrozba bojovníků Islámského státu je nedaleko českých hranic
Hrozba bojovníků Islámského státu je nedaleko českých hranic  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: šim - 
26. února 2015
05:32

Bojovali po boku nejbrutálnějších teroristů z Islámského státu, po „válečné“ zkušenosti se nyní vrací domů do Německa. Mladých muslimů, kteří z pohodlného západoevropského života utekli do služeb zlověstné černé vlajky, se vrátily už dvě stovky. Máme je nyní za humny. Hrozí něco Česku? Zeptali jsme se bezpečnostního experta Andora Šándora.

Podle aktuální zprávy předsedy Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georga Maasena odjelo z Německa do Sýrie a Iráku bojovat na 600 zradikalizovaných lidí, aby válčili po boku džihádistů z Islámského státu. A dvě stovky jsou jich zřejmě zpátky u našich sousedů a nejméně u 70 z nich mají německé úřady důvodné podezření, že na Blízkém východě páchali zvěrstva.

Evropa je otevřená, díky Schengenské dohodě „neplatí“ hranice, jsou bez kontrol, přes hraniční čáru členských států může volně jezdit sem a tam kdokoli… Hrozí nám, že by osoby s džihádistickou zkušeností mohly zamířit i do Česka? Dá se na to vůbec přijít? „Nemyslím si, že by spolupráce německé a české tajné služby byla tak intenzivní, aby spolu řešily tuto problematiku. Pokud ale budou tito navrátilci po Německu naháněni, je možné, že se budou chtít uchýlit jinam. Mohou si vybrat i Česko, i když to není jistě jejich primární destinace. Ale je potřeba brát tuto možnost vážně,“ řekl Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podle něj je prostor Schengenu prakticky neuhlídatelný. „Vždy je možné zavést dočasné hraniční kontroly v rámci Schengenu. Na to je pamatováno v právní úpravě. Představitelé všech států se budou ze všech sil dle mého snažit, aby byl schengenský prostor zachován,“ říká.

Velmi záleží také na tom, s jakou zkušeností se tito lidé vrací zpět. Mohou být již deradikalizovaní, hrozivými zážitky z bojů mohli „vystřízlivět“, pak velkou hrozbou nejsou, míní Šándor. „Někteří se mohli naopak ještě více zradikalizovat, na Blízkém východě se pak naučili bojovat, zacházet s výbušninami a podobně, což by představovalo velké riziko,“ řekl Blesk.cz.

Je podle něj Česko připravené na případnou možnou aktivitu islamistů? „Policejní a zpravodajský systém není na tuto problematiku tak silně nastaven, aniž bych ho chtěl jakkoli podceňovat. V minulých letech ale byla provedena bohužel některá úsporná opatření, že je tento systém oslaben. Snižují se počty lidí, snižují se rozpočty,“ vypočítal expert s tím, že na území ČR zatím žádná podobná aktivita dle jeho dostupných informací zaznamenána nebyla. „Přestože je i do budoucna pravděpodobnost velmi malá, vyloučit se nedá,“ uzavřel. 

abaron ( 27. února 2015 08:26 )

a za to všetko čo urobili jednej super kočke , že sa musí brániť proti presile ... tak ani já nemám rád slováky títo farizejskí c i k á n y

abaron ( 27. února 2015 08:07 )

určite ? čo keď sú to maďari so sr občiankou ? hmmm frajer ! houno víš

ernstthal ( 26. února 2015 13:34 )

Nám stačí že k nám přifrčeli po WW II tisíce cikánů a slováků.Ještě nás straš s arabákama.

ernstthal ( 26. února 2015 13:32 )

Počet zbraní je pro Čechy táké nutno omezit z důvodu obrany před cikány,slováky,rusáky,UK,vietnamci....To po květnu 1945 RG dělali v Sudetech jinak pořádek....

ernstthal ( 26. února 2015 13:26 )

Když si najdou v Německu jako vojenského poradce stárého důchodce z SS,tak se bolševici v Böhmen nad klávesnicí zblázněj....Tak poraď

Zobrazit celou diskusi