Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušané považují Dukovany za druhou Fukušimu! Zajímá je ale jen životní prostředí!

Rakušané považují Dukovany za druhou Fukušimu
Rakušané považují Dukovany za druhou Fukušimu  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
21. února 2015
08:00

Rakouská ekologická organizace Global 2000 žádá přezkoumání vlivu české jaderné elektrárny Dukovany na životní prostředí. Petici s podpisy 35.000 lidí, kteří podporují tento požadavek, dnes organizace předala rakouskému ministrovi životního prostředí Andrämu Rupprechterovi, uvedla agentura APA. Společnost ČEZ, která elektrárnu vlastní, v reakci na petici uvedla, že Dukovany se dlouhodobě řadí mezi 20 procent nejlépe provozovaných elektráren na světě.

Organizace Global 2000 svůj požadavek opírá o konvenci OSN z loňského června, podle níž musí provozovatelé jaderných elektráren dokládat jejich vliv na životní prostředí. Ekologové v petici vyzývají rakouskou vládu, aby vyvinula tlak na českou stranu a přiměla ji Dukovany prověřit. Organizace tvrdí, že Dukovany patří mezi nejnebezpečnější jaderné elektrárny v Evropě, protože k chlazení reaktorů slouží jen voda v řece Jihlavě, a té by mohl být v případě sesuvů půdy nebo zemětřesení

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tyto obavy odmítl. "V roce 2013 byly představeny výsledky jakostního modelu povodí řeky Jihlavy, které kromě identifikace zdrojů jejího znečištění prokázaly, že průtok v řece Jihlavě je dostatečný pro stávající bloky Jaderné elektrárny Dukovany, ale i souběh provozu případného nového bloku," řekl ČTK.

Elektrárna čerpá vodu z vodní nádrže Mohelno, kam voda proudí přes vodní nádrž Dalešice právě z řeky Jihlavy. "Vodní dílo Dalešice je tvořeno dvěma vodními nádržemi s dostatečnou seizmickou odolností. Přímo v areálu elektrárny je dostatečné množství vody pro bezpečné dochlazení reaktorů i techniky pro zajištění dodávek chladicí vody," sdělil Kříž. Dodal, že v takzvaných zátěžových testech provedených před dvěma lety se prověřovala odolnost elektrárny vůči všem i zcela teoretickým událostem, jako je zemětřesení. 

Rupprechter uvedl, že česká vláda se k přezkoumání vlivu Dukovan na životní prostředí staví "v zásadě příznivě". Zdůraznil ale, že Vídeň nemůže tlačit Prahu k opuštění jaderné energetiky. "Není naším úkolem vměšovat se do energetického mixu jiných členských zemí (Evropské unie)," řekl. Rakousko ale podle něj musí dbát na zajištění vlastní bezpečnosti, když jsou jaderné elektrárny provozovány u jeho hranic. 

Rakousko v minulosti v referendu odmítlo výrobu elektřiny z jádra na svém území a staví se odmítavě proti jaderné energetice jako takové. V minulých letech jinak dobré česko-rakouské vztahy dlouhodobě kalily zejména spory kolem provozu a plánované dostavby jaderné elektrárny Temelín. 

Elektrárna Dukovany leží zhruba 40 kilometrů od rakouských hranic. V provozu je od roku 1985 a elektřinu v současnosti vyrábí ve čtyřech reaktorových blocích, z nichž každý má výkon 510 megawattů. Loni elektrárna dodala do sítě 15,37 terawatthodiny elektřiny, což odpovídá zhruba pětině celkové spotřeby v České republice. 

Elektrárna se dostává na hranici své původně plánované životnosti a její majitel, společnost ČEZ, se snaží postupným zlepšováním zařízení prodloužit životnost Dukovan o dalších 20 až 30 let. Letos například stavbaři dokončí první ze dvou objektů s nižšími chladicími věžemi vybavenými ventilátory, které budou odolnější proti extrémům počasí a zemětřesení než nynější 125 metrů vysoké chladicí věže s přirozeným prouděním vzduchu. Tento projekt vznikl jako reakce na zátěžové testy prováděné po havárii japonské elektrárny Fukušima.


zadnice ( 21. února 2015 16:03 )

Být vládou tak bych jim na pár měsíců přestal elektřinu prodávat. Stejně jí dostávají velmi levně, doplácí to naše domácnosti!!!

karel128 ( 21. února 2015 09:41 )

Naše pro ně "námi dotovaná"levná elektřina jim nevadí..!,cooo?!,buď bych jim na.ral,a nebo dal 3x větší cenu.U nás nás drbají jak můžou,i když jsme ty naše atomovky vlastně zaplatily "MY"..z našich daní,ale na západ ji budeme stále prodávat za hubičku,a naši zlodějští nenažraní menežéři/mafáni/si budou stále rozdávat milióny na odměnách,zlaté padáky a desátky pro politiky ze všech gaunérských polit.stran..xindl..!

pepor ( 21. února 2015 09:06 )

Tsunami tam naženeme z těch vodních nádrží?????

1tigrusenka ( 21. února 2015 08:46 )

jo rakušácí vy sice pí.čujete, ale levnou éretriku od nás berete, no aby né když jí za vás platíme a přitom my jí máme nejdražší v celé evropě

1tigrusenka ( 21. února 2015 08:40 )

rakušáci, nebojte se tuhle elektrárnu stavěli komunisti, takže je to festovní a kvalitní práce, není to jak zvlněný a propadlý dálnice které stavějí dnešní stavební diletanti za pomoci úkáček aby to bylo levný,

Zobrazit celou diskusi