Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legislativní změny čekají odpad i národní parky

Ministerstvo životního prostředí chystá řadu novinek, jako třeba novelu zákona o ochraně ovzduší.
Ministerstvo životního prostředí chystá řadu novinek, jako třeba novelu zákona o ochraně ovzduší.  (Autor: Mountfield)
Autor: ČTK, zrk - 
3. ledna 2015
11:06

Některé změny začaly platit už s nástupem roku 2015, jiné nás ještě čekají. Jedná se o odpad, registr znečišťování životního prostředí i pravidla pro národní parky. Ministerstvo životního prostředí chystá řadu novinek, jako třeba novelu zákona o ochraně ovzduší.

Až do ledna se oproti původním plánům protáhla příprava rozsáhlé novely zákona o odpadech. Budou dva - klasický o odpadech včetně nebezpečných a komunálních a druhý zcela nový o výrobcích s ukončenou životností. MŽP tím chce zavést větší kontrolu nad sběrem například elektrošrotu, vysloužilých solárních panelů a autovraků. Oba zákony mají platit od roku 2016.

Od Nového roku nicméně platí Plán odpadového hospodářství, který na dalších deset let určuje, jak nakládat s odpady. Před Vánocemi ho schválila vláda. Počítá s omezením skládkování a zvýšením recyklace. K obsahu ale mají výhrady ekologové, firmy i obce.

Novelizací prošel zákon o posuzování vlivů na životní prostředí EIA, který schválili v prosinci poslanci. Ekologové ho přivítali, podnikatelé a stavaři varovali před dopady na stavebnictví. Vadí jim odkladný účinek žalob, který prý může ochromit infrastrukturní stavby. Nová legislativa EIA je vedle služebního zákona podmínkou pro čerpání evropských dotací. Měla platit od Nového roku, Sněmovna ale účinnost odsunula na 1. března.

Změnami prochází i zákon o ochraně přírody a krajiny, který má upravit pravidla pro národní parky. Ministerstvo ho má brzy předložit vládě. Ekologové dříve namítali, že norma ustoupila od zájmů ochrany přírody a nedostatečně řešila otázku lesního hospodářství. Z různých důvodů se nelíbila ani starostům některých obcí.

V první polovině roku má nabýt účinnosti i návrh zákona, kterým se mění integrovaný registr znečišťování životního prostředí a ohlašovací povinnosti. Má dojít ke snížení počtu provozovatelů a administrativy. Týká se to třetiny současných ohlašovatelů, zejména malých a středních podniků. MŽP slibuje, že se změnami nezhorší ochrana životního prostředí.

V červnu by měl začít platit zákon o prevenci závažných havárií, které způsobily nebezpečné chemikálie. Návrh zákona není novou regulací, ale navazuje na předchozí systém prevence závažných havárií. Cílem právní úpravy je zavést evropskou směrnici o kontrole jejich nebezpečí.

MŽP předpokládá, že v prvním čtvrtletí roku začne platit i novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. V prosinci ji schválila Sněmovna. Norma snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách. Nelíbí se ekologům kvůli snížení ochrany zemědělské půdy v chráněných územích před zástavbou.

MŽP s hydrometeorology navrhuje změnu statistiky pro posuzování vývoje koncentrací větších prachových částic. Vyhlášení smogových situací by se tak mělo zrychlit a předpovídat mnohem pružněji. Podle Lidových novin by se novela zákona o ochraně ovzduší měla během tří měsíců dostat do připomínkového řízení. Schválení resort očekává do konce roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi