Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šumava od vás potřebuje selský rozum, apeloval na nadlidi šéf životního prostředí

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při jednání o NP Šumava
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při jednání o NP Šumava  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
30. října 2014
08:44

Šumavu chtěli otevřít developerům, útočili na návrh zákona o tomto Národním parku ekologické organizace. Poslanci je vyslyšeli, návrh dál nepustili a smetli ho ze stolu. Usnadnili tím práci prezidentu Zemanovi, který to chtěl udělat také. Probírání návrhu však ve Sněmovně zabralo dlouhé hodiny jednání. Mluvit chtěl takřka každý...

Už v prvním kole včera zamítla Sněmovna projednávání senátního návrhu zákona o Národním parku Šumava. Brojily proti němu hlavně ekologické organizace. Poslanci se po čtyřhodinové debatě rozhodli dát přednost předpokládanému uzákonění parku novelou zákona o ochraně přírody, kterou slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zamítnutí návrhu požadovali zástupci opoziční TOP 09 a Úsvitu, podporu našli hlavně v řadách ČSSD a ANO. Pro odmítnutí nakonec hlasovalo 93 ze 158 přítomných poslanců. Jejich zdlouhavé počínání se však stal oterčem vtipu i na Twitteru.

Senátoři navrhli park rozdělit do tří zón. Nejpřísněji chráněnou I. zónu chtěli rozšířit ze současných 13% na 26,53% území parku. Chtěli v ní však umožnit zásahy proti kůrovci. První zóna měla být podle senátní předlohy do budoucna rozšířena o dalších 8% území na úkor druhé zóny. Ta by se měla rozkládat na 60% rozlohy parku a třetí na 5%.

Odpůrci poukazovali na to, že zákon by umožnil výstavbu i ve druhé zóně parku, celkem tedy na dvou třetinách jeho území. Podle Františka Laudáta (TOP 09) by přijetí zákona umožnilo "developerské projekty nenažraných spekulantů".

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že by senátní návrh kvůli rozšíření první zóny vetoval. Naopak ekologové, kteří proti senátnímu návrhu zorganizovali petici a získali pro ni několik desítek tisíc podpisů, požadují zvětšení první zóny na 50% území parku. Brabec tomu ale nakloněn nebyl.

"Šumava dneska představuje něco unikátního, co potřebuje od nás všech určitý selský rozum," uvedl. V novele chce dát větší prostor šumavským obcím, aby se na rozdělení parku na zóny podílely. Budoucí pravidla parku by chtěl zákonem zachovat na 15 let, aby je nebylo možné měnit podzákonnou normou s každým novým ministrem či šéfem správy parku, což byl i jeden z cílů senátního návrhu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa