Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlasitá hudba přes celou noc? Senátorka varuje před změnou zákona

Autor: sou, ČTK - 
12. června 2015
16:20

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví umožní téměř nonstop venkovní koncerty. Upozorňuje na to nezávislá senátorka Jitka Seitlová, podle které budou mít občané výrazně slabší ochranu před hlukem. Norma, kterou čeká projednání v Senátu, může podle ní zasáhnout také do okolí letišť nebo rekonstrukcí bytů.

„Návrh vytváří nerovnosti mezi těmi, kterých se hluk dotýká. Někdo má povinnosti navíc, jiný z neznámých důvodů povinnosti nemá,“ řekla Seitlová. Podle ní v novele nejvíce vadí fakt, že se hudba z venkovní produkce, z koncertů nebo z předzahrádek nepovažuje za hluk, ale zvuk.

Pro zvuk nejsou stanoveny limity a nepodléhá ani státnímu dozoru. Pokud by se tedy vedle vašeho domu každý den konal velice hlasitý koncert do ranních hodin, neměli byste žádnou možnost, jak si na to stěžovat nebo se proti tomu bránit.

„Pokud je někde koncert krásné hudby, tak ti, co si ho přišli poslechnout, jsou příjemci, kteří to berou jako zvukové potěšení. Pro lidi, kteří bydlí v okolí, je to hluk,“ řekl akustik Václav Lahodný.

O hluku z letiště má rozhodovat letiště

Další háček v novele Seitlová vidí u budování ochranného pásma u letišť. Pokud by byly překročeny hlukové limity z provozu letiště s kapacitou nad 50 tisíc přistání nebo startů, měl by provozovatel letiště povinnost podat návrh na zřízení ochranného pásma. Jediným účastníkem opatření by ale byl žadatel, tedy provozovatel letiště. Jak by pak taková řízení dopadala, to je otázka.

Seitlová upozornila, že se mění i pokuta za rekonstrukci nemovitosti. Za hluk z vrtání by lidé mohli zaplatit až půl milionu korun.

Senátoři by o novele mohli jednat na příštím plénu ve středu 17. června, na prostudování tak mají jen dva týdny. Zákon nicméně není na programu schůze.

lobotom ( 18. června 2015 00:21 )

 Jó tak pokud by to tak bylo, hned by byl státní rozpočet bez dluhu. Jen kolik tisíc automobilistů by muselo cvakat. To je ale jen sen.

hejhej ( 12. června 2015 19:48 )

Hluk nebo zvuk. Návrh novely vymyslel někdo, to nemá v hlavě v pořádku, tudíž blb. Všechno hlasité, pokud to narušuje klidné bydlení a v noci spánek by mělo být vysoce pokutováno. Komu přiblý zákon pomůže?? Rozhodně ne lidem, kteří se chtějí vyspat a mohli jít ráno do práce a dětem, které by měly jít do školy řádně odpočaté. Takový paskvil bude vyhovat jen cikánům a majitelům diskoték a pajzlů

jirimat ( 12. června 2015 17:29 )

Další paskvil z naší vlády. Jak a kdo určí, co je zvuk a co hluk? Mělo by se to měřit na decibely, od určité hodnoty by měly noční produkce ztichnout! Ne každého zajímá ta samá hudba.

Zobrazit celou diskusi