Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní snímky ze Šumavy: Tak odpočívá mládě rysa

Autor: hra - 
21. srpna 2014
17:42

To se podaří jednou za život. Unikátní fotografie mláděte rysa ostrovida pořídila v lese u Černého jezera na Šumavě bioložka Zuzana Mašková. Plachá šelma jí seděla přímo nad hlavou, ve větvích stromu desítky minut.

„Seděla jsem tiše a najednou zaslechla, jak leze nahoru. Bylo to hravé kotě a bylo mu tam dobře. Zřejmě si tam rysík šel  odpočinout. Občas změnil polohu, aby si nepřeležel packy. Chvilkami klimbal, koukal na mě a já zase na něj,“ popsal Blesku setkání s chráněnou šelmou Zuzana Mašková. Zvíře pozorovala z blízkosti 7 metrů, aby kolegům zoologům mohla popsat každý detail z jeho chování. „Pracuji v národním parku a chráněné krajinné oblasti přes dvacet let a většinu času trávím v terénu, ale rysa jsem tu ještě ani nezahlédla. A teď jsme spolu strávili skoro hodinu. Byl to mimořádný zážitek,“ svěřila se bioložka.

Co řekl odborník

„Podle popsaného chování a snímků jde o větší mládě, které ještě není tak plaché, nemá zábrany. S největší pravděpodobností nemá žádné zkušenosti s lidmi. Je dobře živené, má větší packy. Zřejmě je to jedináček, o kterého se máma dobře stará,“ řekl zoolog parku Šumava Luděk Bufka.   

Rys ostrovid je největší kočkovitou šelmou v Evropě. V Česku patří mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které se nesmí lovit. U nás žije jen na několika místech, objevuje se na Šumavě a v Beskydech. Největším jeho nepřítelem jsou pytláci a myslivci, kteří jeho hubení podporují.

buban ( 21. srpna 2014 20:39 )

Boha, toto mít na zahradě . I když Kukišovi by se to asi nelíbilo.

naidka ( 21. srpna 2014 18:19 )

jo ! Vedle uřezaných hlav a nejrůznějších úchylů úplné pohlazení po duši.

andorea ( 21. srpna 2014 18:09 )

Koukám na jeho fotky a usmívám se. Fakt krásné kotě!

naidka ( 21. srpna 2014 17:55 )

Miloučké zlatíčko.

Zobrazit celou diskusi