Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pořiďte si ekologičtější kotel, vyzval Brabec. Lidem rozdá miliardy

Autor: ula, ČTK - 
15. července 2015
14:20

Až tři miliardy korun dá ministerstvo životního prostředí na takzvané kotlíkové dotace. Od středy mohou kraje žádat pro své občany dotaci na výměnu starého kotle za jiný, ekologičtější. Oznámil to ministr Richard Brabec (ANO) se svými kolegy.

Podle ministra Brabce je v Česku 360 tisíc až 420 tisíc nejzastaralejších spalovacích zařízení, která nesplňují emisní parametry. Tato lokální topeniště nejvíce znečišťují ovzduší a podle podmínek Evropské unie musí být staré kotle definitivně vyřazeny do roku 2022.

Zastaralá spalovací zařízení znečišťují ovzduší Zastaralá spalovací zařízení znečišťují ovzduší | Ladislav Křivan

Stát dá každému nejvýš 127 500 korun

Na pořízení nového kotle mohou lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 000 korun, tedy až 127 500 korun. Dotaci mohou žadatelé získat na novou otopnou soustavu, rekonstrukci otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření, na výměnu zdroje včetně nákladů na jeho instalaci nebo služby energetického specialisty.

Do roku 2020 hodlá ministerstvo vyhlásit celkem tři výzvy a vynaložit na ně z unijních dotací devět miliard korun. Půjde o nové kotle na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn, tepelná čerpadla, kombinaci s instalací solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV a nově další mikroenergetická opatření u starších domů, které nejsou zatepleny, například zateplení střechy nebo půdních prostor.

jarda304 ( 15. července 2015 15:03 )

jednodušší a levnější by bylo zrušit na tyto nové kotle DPH. Nebylo by třeba úředníků, žádostí a formulářů a čekání ve frontě. Jenže to by se nepřiživila horda parazitů v bruseli i v čr včetně Brabce - ten lidem nic ze svého přeci nerozdá, naopak sám je jen nákladem navíc.

Zobrazit celou diskusi