Stovky lidí čekaly v Praze na Smíchově od samého rána před středočeským krajským úřadem, kde je možné opět žádat o kotlíkové dotace. Dlouhá fronta se obtočila kolem celé budovy, řada lidí seděla na skládacích židlích.

Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je zájem o dotace ještě větší než loni, ráno podle jeho informací čekalo ve frontě před úřadem 700 až 800 lidí. Kraj by měl uspokojit kolem 2000 zájemců. Na dotace, které mají přispět ke zlepšení kvality ovzduší, je tentokrát připraveno 80 milionů korun, tedy dvakrát víc než loni. Napůl se na této částce podílí Středočeský kraj a ministerstvo životního prostředí.

Přispějí až 60 tisíc na kotel

Od neděle čekal před úřadem Jiří Šíma ze Strak na Nymbursku. K úřadu přijel kolem 16:00. "Měl jsem židličku, svačinu, pití," uvedl. Nezapomněl ani na teplé oblečení. Čekání se podle Šímy vyplatí. "Dotace ve třetí a čtvrté emisní třídě je 60 000 korun. To je hodně peněz pro každého člověka," podotkl.

Příspěvek z tzv. kotlíkových dotací je asi 50% kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60 000 korun. "Lidé mohou žádat o 20 000, 40 000 nebo 60 000 korun," připomněl Petera. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. Ministerstvo životního prostředí spustilo program i v dalších krajích.

Máme starý, chceme nový

"Máme starý kotel, chceme nový. Slibujeme si o toho dost velkou úsporu, co se týče paliva, a lepší teplo. Nebudeme muset tak často běhat ke kotli," řekl ČTK muž, který stál ráno ve frontě jako první. Jméno ani odkud přijel, nechtěl prozradit. Dorazil prý už neděli dopoledne, nedlouho poté se začali trousit další zájemci. "Je to tady jako u doktora. Zeptáte se, kdo je poslední, a pak si to hlídáte," dodal.

Jako první ale tak úplně nebyl. Podle hejtmanova náměstka Marka Semeráda (ČSSD) totiž kraj přijal prvních 400 žádostí už o víkendu na výstavišti v Lysé nad Labem, kde se konala akce propagující kotlíkové dotace. Žadatel stojící v čele dnešní fronty měl tudíž pořadové číslo 401... Jinak ale platí, že žádosti budou schvalovány v pořadí, v jakém je lidé odevzdali. "Lidé se dostanou do pořadníku a bereme to tak, jak přišli. Tak budou i uspokojováni," ujistil Petera.

Fotogalerie
6 fotografií